M
mrx2
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
Czy ten model jest zgodny z polskim prawem:
Mam serwis z ogłoszeniami. Serwis musi jakoś zarabiać, więc będzie prócz ogłoszeń emitował reklamy oraz zbierał e-maile nadawców ogłoszeń, którzy przed nadaniem ogłoszenia będą musieli założyć konto. Co nieco czytałem o ustawie o danych osobowych i świadczeniu usług drogą elektroniczną. Planuję to rozwiązać tak:
osoba wchodzi na stronę
chce dodać ogłoszenie - klika "dodaj"
pojawia się pole do zaznaczenia "ptaszkiem":
Planuję jeszcze drugie pole do obowiązkowego zaznaczenia w stylu
Czy te rozwiązania wystarczą? A może w dobie setek portali łamiących prawo w ogóle dać sobie spokój z tym, co sądzicie?
Mam serwis z ogłoszeniami. Serwis musi jakoś zarabiać, więc będzie prócz ogłoszeń emitował reklamy oraz zbierał e-maile nadawców ogłoszeń, którzy przed nadaniem ogłoszenia będą musieli założyć konto. Co nieco czytałem o ustawie o danych osobowych i świadczeniu usług drogą elektroniczną. Planuję to rozwiązać tak:
osoba wchodzi na stronę
chce dodać ogłoszenie - klika "dodaj"
pojawia się pole do zaznaczenia "ptaszkiem":
Pole byłoby do zaznaczenia jedno (wówczas nie byłaby to tzw.zgoda domniemana?!- a może konieczne oddzielne pola o zgodzie marketingowej i zgodzie w związku z obsługą ogłoszenia?) a jeśli ktoś by nie zaznaczył pola, niemógłby wysłać ogłoszenia (pole teoretycznie dobrowolne ale brak jego zaznaczenia uniemożliwi dodanie anonsu). Pod tym polem byłbyby inne pola do wypełnienia do nadania ogłoszenia."Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych do celów marketingowych i promocyjnych a także do przesyłania e-mailem wiadomości związanych z zarządzaniem ogłoszeniem, uzyskiwaniem odpowiedzi na ogłoszenia oraz otrzymywaniem reklam i materiałów promocyjnych"
Planuję jeszcze drugie pole do obowiązkowego zaznaczenia w stylu
Trzecim polem będzie:"jestem świadomy odpowiedzialności karnej i cywilnej za podawane cudzych danych, oświadczam, że wprowadzam prawidłowo własne dane kontaktowe"
W regulaminie będzie zawarte m.in. że administratorem serwisu jest osoba prywatna itd.Akceptuję Regulamin (i link do regulaminu)
Czy te rozwiązania wystarczą? A może w dobie setek portali łamiących prawo w ogóle dać sobie spokój z tym, co sądzicie?
Ostatnia edycja: