Jak zgodnie z prawem rejestrować użytkowników i wysyłać im reklamy mailem?

• Autor wątku Autor wątku mrx2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrx2

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Czy ten model jest zgodny z polskim prawem:
Mam serwis z ogłoszeniami. Serwis musi jakoś zarabiać, więc będzie prócz ogłoszeń emitował reklamy oraz zbierał e-maile nadawców ogłoszeń, którzy przed nadaniem ogłoszenia będą musieli założyć konto. Co nieco czytałem o ustawie o danych osobowych i świadczeniu usług drogą elektroniczną. Planuję to rozwiązać tak:
osoba wchodzi na stronę
chce dodać ogłoszenie - klika "dodaj"
pojawia się pole do zaznaczenia "ptaszkiem":
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych do celów marketingowych i promocyjnych a także do przesyłania e-mailem wiadomości związanych z zarządzaniem ogłoszeniem, uzyskiwaniem odpowiedzi na ogłoszenia oraz otrzymywaniem reklam i materiałów promocyjnych"
Pole byłoby do zaznaczenia jedno (wówczas nie byłaby to tzw.zgoda domniemana?!- a może konieczne oddzielne pola o zgodzie marketingowej i zgodzie w związku z obsługą ogłoszenia?) a jeśli ktoś by nie zaznaczył pola, niemógłby wysłać ogłoszenia (pole teoretycznie dobrowolne ale brak jego zaznaczenia uniemożliwi dodanie anonsu). Pod tym polem byłbyby inne pola do wypełnienia do nadania ogłoszenia.
Planuję jeszcze drugie pole do obowiązkowego zaznaczenia w stylu
"jestem świadomy odpowiedzialności karnej i cywilnej za podawane cudzych danych, oświadczam, że wprowadzam prawidłowo własne dane kontaktowe"
Trzecim polem będzie:
Akceptuję Regulamin (i link do regulaminu)
W regulaminie będzie zawarte m.in. że administratorem serwisu jest osoba prywatna itd.
Czy te rozwiązania wystarczą? A może w dobie setek portali łamiących prawo w ogóle dać sobie spokój z tym, co sądzicie?

Ostatnia edycja:
W związku z tym co naczytałem się o GIODO i ich interpretacji regulaminu Naszej-klasy, wydaje się wszystko zgodnie z prawem. Kiedyś jednak (za czasów poprzedniego Generalnego Inspektora) - panował pogląd, że nie można uzależniać dostępu do usług w zamian za zgodę marketingową.

Dlatego zgoda marketingowa będzie "dobrowolna" ale jej niezaznaczenie będzie skutkowało tym, że użytkownik nie przejdzie do kolejnej strony w formularzu:)
Czy jeśli jestem osobą prywatną to w praktyce coś groziłoby mi za niezgłoszenie bazy do giodo? Tu pojawia się słynna komplikacja: dostawca serwera korzysta z usług jeszcze innej firmy i de facto baza z emailami byłaby we Francji. Jakiekolwiek angażowanie firmy która mi utrzymuje stronę lub firmy docelowej nie wchodzi w grę - na pewno zrobią wielkie oczy, że chcę od nich jakichkolwiek zapewnień o bezpieczeństwie danych (które de facto byłby bezpieczne).

Powrót