Jak zlikwidować spółkę zoo w której nic się nie dzieje?

• Autor wątku Autor wątku marsin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marsin

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Dzień dobry,

Kilka lat temu założyliśmy ze wspólnikiem spółkę zoo. Niestety z różnych przyczyn nasz biznes nie wypalił. W między czasie wspólnik wyjechał za granicę. Kontakt z nim jest utrudniony i co roku występują duże kłopoty z dopełnieniem obowiązków sprawozdawczych. Czy ktoś mi może poradzić jak zlikwidować taką spółkę, kiedy wspólnika nie ma w Polsce?

Zacząłem się zastanawiać, czy jeśli on zrezygnuje z bycia Członkiem Zarządu to uprości sprawy?

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc,

Może warto rozważyć sprzedaż takiej spółki? Na pewno sprawę ułatwi, czy to sprzedaży czy likwidacji jeśli wspólnik wystąpi ze spółki.

tak, rozważałem to rozwiązanie ale wspólnika nie ma w Polsce a żeby sprzedać konieczna jest również jego obecność u notariusza - chyba, że da się to jakoś rozwiązać inaczej?

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za pomoc. a czy w tym przypadku (2 wspólników) jeśli mój wspólnik zrezygnuje z bycia członkiem zarządu to nie ułatwi to przy najmniej kwestii sprawozdawczych? ( z tego co poczytałem rezygnacja może być np pisemnie) i czy nie rodzi to jakiś nowych konsekwencji? ( np. tj. w jednoosobowej sp zoo trzeba płacić ZUS)?

Jeszcze raz serdecznie dziękuje za pomoc.

na obecną chwilę postanowiliśmy zawiesić działalność

Proszę pamiętać aby powiadomić o tym fakcie również US i ZUS

Mass1910 napisał:
Do wszelkich czynności typu likwidacja/ sprzedaż potrzebny będzie wspólnik.

A czy wspólnik nie może podpisać pełnomocnictwa poświadczonego notarialnie do tego typu czynności?

Sy_Ko napisał:
A czy wspólnik nie może podpisać pełnomocnictwa poświadczonego notarialnie do tego typu czynności?
Czytała Pani posty powyżej czy tak zajrzała napisać post?

Powrót