Jak zmusić do egzekucji komorniczej żonę

• Autor wątku Autor wątku mijurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mijurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam zasądzone alimenty, które regularnie płaciłem do czasu kiedy nie wszczęto egzekucji komorniczej za inne długi. Teraz nie mam z czego.
Jak zmusić żonę do tego żeby wszczęła egzekucję alimentów.
Ona chyba liczy że jak się nazbiera przejmie moje mieszkanie.
co mogę zrobić?

Nie ma Pan możliwość. Spokojnie mieszkania nigdy nie dotknie. Komornik może je na Jej wniosek wystawić je na licytację, ale to proces trudniejszy niż wiele osób myśli.
W ramach długu nie może go rozliczyć bo nie Ona jest wierzycielem tylko dzieci.
W jakim wieku są dzieci?

17 i 14
A zgłoszenie do prokuratury, że dzieci nie są należycie zabezpieczone?
Albo do sądu o zniesienie skoro nie są jej potrzebne?
Wierzycielem jest chyba ona? Przecież ona na nie łoży. Wiec to zaległe jej sie bedzie należało?

Sąd nie zniesie obowiązku na nieletniego. Wierzycielem nigdy nie była ex, ona reprezentuje tylko nieletnich wierzycieli. Nic nie robić. Po ukończeniu 18 R.z czekać spokojnie aż zaczną się przedawniać. Dorosłe dziecko musi się zgłosić do komornika inaczej po trzech latach te zaległości dotyczące długu sprzed uzyskania pełnoletności się przedawnią, następnie każda pojedyncza zaległości po trzech latach od terminu zaległości. Oczywiście jeśli dziecko zgłosi po terminie, to Pan ma podnieść zarzut przedawnienia tak, aby zatrzymać egzekucję.
Jedno jest pewne długu alimentacyjnego nie łatwo się pozbyć i musi się Pan liczyć z jego spłacania w przyszłości. Niewielu osobom udaje się z przedawnienia...

Chodzi o to że jeżeli będzie egzekucją na alimenty to ten drugi dług zostanie ściągnięty z innej osoby. A jeśli nie to ściągają też ze mnie a jak się tamto spłaci to ściągać zacznie alimenty.

Powrót