P
PLobywatel
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 238
Witam! Od pewnego czasu mam problem z firmą nękającą mnie telefonami w sprawie udziału w jakichś promocjach czy czymś takim. Nigdy firmie tej ani żadnej innej nie dawałem zgody na wydzwanianie do mnie. Gdy w trakcie rozmowy żądam podania nazwy firmy czy informacji skąd mają mój numer połączenie jest rozłączane albo pani po drugiej stronie udaje że nie słyszy pytania. Po pewnym czasie ponownie dzwonią. Najczęściej z kolejnego numeru. Ignorują żądanie zaprzestania takich praktyk i usunięcia danych wyrażane podczas rozmowy. Mam już tego serdecznie dosyć i chciałbym się poradzić co mogę zrobić? Blokowanie numeru nic nie daje bo ciągle zmieniają numery. Ostatnio dzwonią z numerów m. in. 22 3906921, 61 6492719, 61 649 27 33. Nie wiem czy to jedna firma czy kilka ale nawet jeśli kilka to podejrzewam że powiązanych albo wzajemnie przekazujących sobie dane. Wyczytałem w necie, że to narusza przepisy prawa telekomunikacyjnego, ewentualnie RODO jeśli mają więcej danych niż tylko numer telefonu (ale tego nie ustalę). Nie bardzo wiem jak się zabrać do sprawy, żeby ukrócić ten proceder. Czy jest jakiś organ który zajmuje się tym z urzędu lub na wniosek (nie mam danych firmy), czy ewentualnie mogę żądać od jakiegoś organu (sąd, prokurator, UKE) ustalenia i wskazania właściciela numeru aby sądownie zmusić do zaprzestania takich praktyk. Są one dla mnie naprawdę uciążliwe ze względu na sytuację życiowa. Gdyby ktoś mógł pomóc?