Jak zmusić organ do wszczęcia postępowania?

• Autor wątku Autor wątku matti82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matti82

Ekspert
Odpowiedzi
4 525
Sytuacja jest taka. Przepisy materialnoprawne dają podstawę do wszczęcia postępowania albo z urzędu, albo na wniosek konkretnej jednostki (chodzi o art. 46 ust. 2 i art. 47 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami). Zatem osoba trzecia nie może złożyć wniosku, który spowodowałby wszczęcie postępowania. Czy też może źle myślę i mogłaby to uczynić, gdyby wykazała swój interes prawny, mimo że przepis nie przewiduje wprost tego rodzaju możliwości? Co więc zrobić, aby zmusić organ do samodzielnej reakcji (przesłanki są spełnione)? Wysłać nieformalny wniosek i liczyć, że coś ruszy się w machinie urzędniczej? Czy wysłać skargę piętro wyżej na bezczynność organu, który ma możliwość podjęcia z urzędu postępowania, a tego nie robi (choć z drugiej strony też robić tego nie musi).

art. 233 zd. drugie k.p.a.

No tak. Tyle to wymyśliłem, ale nie pasuje mi to, że przedmiotem skargi może być w szczególności zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez właściwe organy albo przez ich pracowników, naruszenie praworządności lub interesów skarżących, a także przewlekłe lub biurokratyczne załatwianie spraw. Skoro organ właściwy do wszczęcia może wszcząć postępowanie, ale nie musi (w ustawie jest, że może), to gdzie tu zaniedbanie/nienależyte wykonywanie zadań?
Myślałem, że można wysłać jakiś pseudowniosek do organu i poczekać na reakcję - wtedy np. mógłby wszcząć, gdyby przemyślał sprawę, prawda?
A co do 233 kpa - skoro organem właściwym do wydania decyzji jest starosta, to stosując ten przepis słać wniosek należałoby do wojewody, bo do starosty nie byłoby sensu?

Zależy, jakich to dotyczy nieruchomości - jeśli Skarbu Państwa, zarządzanych przez starostę, to można mu przypomnieć o obowiązku właściwego zarządzania mieniem Skarbu Państwa ( dać do wiadomości Wojewodzie ?), jeśli zaś dotyczy to mienia powiatowego: patrz ustawa o samorządzie powiatowym, a w szczególności: Art. 50. Zarząd i ochrona mienia powiatu powinny być wykonywane ze szczególną starannością. Powiadomić dodatkowo zarząd powiatu i radę powiatu?

Dziennik Ustaw poz. 1592 nr 142 z 2001 roku - Wersja ujednolicona - INFOR.pl - prawo, biznes i finanse, giełda, ustawa
Kpa:
Art. 221 § 1. Zagwarantowane każdemu w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej prawo składania petycji, skarg i wniosków do organów państwowych, organów jednostek samorządu terytorialnego, organów samorządowych jednostek organizacyjnych oraz do organizacji i instytucji społecznych realizowane jest na zasadach określonych przepisami niniejszego działu.

§ 2. Petycje, skargi i wnioski mogą być składane do organizacji i instytucji społecznych w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu administracji publicznej.

§ 3. Petycje, skargi i wnioski można składać w interesie publicznym, własnym lub innej osoby za jej zgodą.

To dotyczy nieruchomości Skarbu Państwa, zarządzanych przez starostę. Skąd wynika obowiązek właściwego zarządzania mieniem Skarbu Państwa? Ustawa o gospodarce nieruchomościami (który art)?

Z uogn:

Art. 9a Organem wyższego stopnia w sprawach określonych w ustawie, rozstrzyganych w drodze decyzji przez starostę wykonującego zadania z zakresu administracji rządowej, jest wojewoda.
.....
Art. 12 Organy, o których mowa w art. 11, działające za Skarb Państwa i jednostkę samorządu terytorialnego, są zobowiązane do gospodarowania nieruchomościami w sposób zgodny z zasadami prawidłowej gospodarki.

Już znalazłem. Dzięki wielkie.

Powrót