Jak zmusić pracodawce do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku wiciu010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiciu010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Znalazłem w internecie ogłoszenie, że trzeba wykonać strone internetową.
Zgłosiło się kilka osób ale to ja zostałem wybrany do realizacji projektu.
Wykonałem strone i przesłałem zleceniodawcy. Zapłata miała nastąpić po sprawdzeniu czy wszystko ok. Jednak ostatnimi czasy kontakt jest bardzo słaby. Pracodawca nie odpisuje na maila (pytam sie w nich kiedy się rozliczymy). Ostatnio napisał że w sobote 13.10.2007 do tego czasu nie przysłal ani pieniędzy, ani żadnej wiadomosci.
Jak mogę wnioskować o zapłate? Nie spisywaliśmy żadnej umowy. Tylko rozmowy mail oraz gg.

Strony tej nie wykonywał Pan w ramach stosunku pracy - to raczej umowa o dzieło.

[Przenoszę na prawo cywilne]

Niech pan wyśle wezwanie do zapłaty (za potwierdzeniem odbioru), potem przedsądowe wezwanie i na koniec pozew jeśli nie odniesie to skutku. W przypadku potwierdzenia przez pana transmisji danych (jakiś wydruk może być) sprawa jest wygrana.
Może dość lapidarna odpowiedź ale to chyba najłatwiejszy sposób.

[cytat="fajuh"]Niech pan wyśle wezwanie do zapłaty (za potwierdzeniem odbioru), potem przedsądowe wezwanie i na koniec pozew jeśli nie odniesie to skutku. W przypadku potwierdzenia przez pana transmisji danych (jakiś wydruk może być) sprawa jest wygrana.
Może dość lapidarna odpowiedź ale to chyba najłatwiejszy sposób.[/cytat]

A czy to potwierdzenie odbioru zostaje na poczcie czy wraca do mnie?
Ściągnąłem wzór wezwania do zapłaty, i jest tam mowa że należy również zapłacić ustawowe odsetki. Ile one wynoszą i za jki okres (przypominam że nie podpisywaliśmy umowy)?

Należą się ustawowe odsetki od chwili wymagalności świadczenia, a więc z momentem (udowodnionym najlepiej dokumentem) kiedy wezwał pan pracodawcę do zapłaty. Wysokość odsetek wynosi 11,5% w stosunku rocznym.

Powrót