jak zniesc hipotekę?

• Autor wątku Autor wątku jareczek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jareczek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o radę, sprawa dotyczy hipoteki, która została obciążona podpisaniem aktu notarialnego w którym to ja wnoszę o ustanowienie hipoteki. Hipoteka ta stanowiła poręczenie ugody zawartej pomiędzy dwoma firmami, dot. spłaty zadłużenia. Kwota wynikająca z ugody została spłacona. Moje pytanie w jaki sposób należy znieść tą hipotekę, gdyż jedna z tych firm tj. wierzyciel nie chce w żaden sposób potwierdzić pisemnie całkowitej spłaty tego zobowiązania, wiążąc jakieś kolejne bzdurne roszczenia. Notariusz dzięki któremu udało się wnieść o ustanowienie hipoteki umywa ręce. Dodam że jest wyrok potwierdzający bezprzeczny fakt spłaty tej hipoteki. Jakie powinienem teraz wykonać kroki? Dziekuje za szczere wypowiedzi!

A złożyłeś wniosek o wykreślenie tej hipoteki? Wszak masz wyrok sądu potwierdzający zaspokojenie wierzyciela hipotecznego.

wracam do tematu gdyz, udałem się do sądu, do wydziału ksiąg wieczystych w którym powiedziano mi, że muszę złożyć uprawomocniony cyt. wyzej wyrok oraz ewentualne dowody wpłat i sprawa bedzie załatwiona. Dodam,że dokonałem opłaty 100pln za owe usunięcie wpisu. Sprawa przeciągana była ze 2 miesiące ale dostałem odpowiedź, że sędzia oddalił mój wniosek, wpisowe przepadło.
Argumentacja była nastepująca: z treści prawomocnego wyroku sądu nie wynika, że kwota na jaką została ustanowiona hipoteka została spłacona w całości. Dodam że 2 piersze raty zostały wpłacone wierzycielowi w terminie a reszta kwoty została dochodzona poprzez pozew ( dlatego inne są kwoty ale dla kogoś to trudne do zrozumienia), która i tak została spłacona przed wydaniem wyroku.
Moje pytanie jakie kroki powinienemdalej uczynić aby kompleksowo załatwić sprawę?
Sugerowano mi założenie sprawy o faktyczne ustalenie stanu prawnego hipoteki. Zgodnie z art. 10 ust. o hipotekach oraz art. 100 cyt. ustawy to pewnych czynności nie dopełnił wierzyciel.
Czy mogę dochodzić swego od wierzyciela tzn w momencie kiedy ustanowie zastępstwo procesowe ktoś będzie musiał pokryć owe koszty, tylko kto i w jakiej wysokości ?
dz za podpowiedzi bo nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu

Powrót