Jak zostać świadkiem w sprawie karnej ?

• Autor wątku Autor wątku aficio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aficio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jesteśmy rodziną zastępczą .
Trafiła do nas dziewczynka w wieku aktualnie 5 lat. Była bita przez matkę do tego stopnia , że po przeczytaniu obdukcji ze szpitala zrobiło mi się niedobrze.
Lekarz stwierdził złamanie podstawy czaszki , pęknięty nos , uraz wargi górnej , liczne rany cięte głowy , liczne uszkodzenia ciała oraz 2 ślady po ugryzieniu ( podobno siostry).
Dziecko zaraz po odebraniu , nie chciało rozmawiać z prokuratorem więc nie mają jej zeznań . Obecnie po pracy z psychologiem odzyskała poczucie bezpieczeństwa i zaczyna opowiadać o szczegółach . Nie będę ich tu przytaczał , bo są straszne .
jednocześnie dziecko zadeklarowało , że chce pójść do Sądu i wszystko tej Pani opowiedzieć ( myśli o Sadzie ) . Sprawa została zamknięta przez Prokuratora i akta trafiły już do Wydziału Karnego Sądu Rejonowego . Kontaktowałem się z nimi , została mi podana Sygnatura akt i z prośbą o złożenie wniosku o przesłuchanie dziecka w charakterze świadka . Tak też uczyniłem .
Moje pytanie jest następujące : czy my jako rodzice zastępczy , posiadający wiedzę , którą przekazało nam dziecko , dokumenty od lekarzy z bieżącego leczenia dziecka możemy także wystąpić w charakterze świadków lub np. oskarżycieli posiłkowych . Jeżeli tak , jak to zrobić ? Jak powinien wyglądać wniosek ( co powinna zawierać treść ) ?
Z góry dziękuję za pomoc.

Dzieci w takich sprawach przesłuchuje sąd w obecności psychologa a nie prokurator solo.

Skoro sprawa została zamknięta umorzeniem to nie trafiła do Sądu Rejonowego, nie wiem skąd taka informacja.
Moje pytanie jest następujące : czy my jako rodzice zastępczy , posiadający wiedzę , którą przekazało nam dziecko ,
Nie jesteście żadnymi świadkami. Świadkami bylibyście kiedy bezpośrednio widzielibyście zdarzenie. To co wam przekazało dziecko to powie ono a nie wy. Także najpierw należy uzyskać przesłuchanie dziecka.

A gdzie Ty wyczytałeś, że sprawa zakończyła się umorzeniem? W opisie nic takiego nie ma.

Domyślam się, bo nie widzę aby była mowa o przedstawieniu jakichkolwiek zarzutów, tym bardziej że dziecko nie zeznawało.

RIP cieszę się , że ktoś odpowiedział na mój post .
A teraz wyjaśnienie . Tak jak słusznie zauważył/a kwiat wiśni , nie napisałem , że sprawa została umorzona , bo tak nie jest ! Prokurator zakończył swoje działania i akta sprawy zostały przekazane do wydziału karnego Sądu i czekamy na rozprawę . Jeszcze nie został wyznaczony termin . Zarzuty są .

Dziecku powinien zostać wyznaczony kurator/adwokat pełnomocnik/, który będzie go reprezentował a nie wy. Tak powinno przynajmniej być. Jeśli nie to złóżcie wniosek o występowanie jako oskarżyciel posiłkowy, nikt wam za to głowy przecież nie urwie.

_RIP_ napisał:
Dzieci w takich sprawach przesłuchuje sąd w obecności psychologa a nie prokurator solo.

Skoro sprawa została zamknięta umorzeniem to nie trafiła do Sądu Rejonowego, nie wiem skąd taka informacja.
Nie jesteście żadnymi świadkami. Świadkami bylibyście kiedy bezpośrednio widzielibyście zdarzenie. To co wam przekazało dziecko to powie ono a nie wy. Także najpierw należy uzyskać przesłuchanie dziecka.

Ja pytałem , czy możemy zostać świadkiem w tej sprawie i ew. co mamy zrobić , aby Sąd nas dopuścił do zeznawania.

RIP - odnoszę wrażenie , że jesteś jakoś uprzedzony do tego co napisałem , albo masz zły dzień . Chyba , że nie czytasz ze zrozumieniem . Sorry za tę uwagę , ale mam takie odczucie czytając co piszesz .

Co zrobić aby sąd dopuścił do zeznawania - napisać pismo o chęć wystąpienia w roli świadka i opisać jaką masz wiedzą i skąd. Wtedy zostanie podjęta decyzja czy was przesłuchiwać. Pytanie tylko w jakim celu? Chcecie powtórzyć to co dziecko już zezna i na podstawie jego zeznań? To biegły psycholog określi wiarygodność zeznań dziecka.

Jeśli chodzi o bycie oskarżycielem posiłkowym to jeszcze jedno pytanie - czy na dzień zdarzenia byliście już rodzicami zastępczymi?

_RIP_ napisał:
Dziecku powinien zostać wyznaczony kurator/adwokat pełnomocnik/, który będzie go reprezentował a nie wy. Tak powinno przynajmniej być. Jeśli nie to złóżcie wniosek o występowanie jako oskarżyciel posiłkowy, nikt wam za to głowy przecież nie urwie.

Dziękuję za informację . tego oczekiwałem i nie gniewaj się za poprzedni komentarz . Jak wygląda taki wniosek , aby zostać oskarżycielem posiłkowym ? Znajdę go gdzieś w sieci ?

_RIP_ napisał:
Co zrobić aby sąd dopuścił do zeznawania - napisać pismo o chęć wystąpienia w roli świadka i opisać jaką masz wiedzą i skąd. Wtedy zostanie podjęta decyzja czy was przesłuchiwać. Pytanie tylko w jakim celu? Chcecie powtórzyć to co dziecko już zezna i na podstawie jego zeznań? To biegły psycholog określi wiarygodność zeznań dziecka.

Jeśli chodzi o bycie oskarżycielem posiłkowym to jeszcze jedno pytanie - czy na dzień zdarzenia byliście już rodzicami zastępczymi?

Tak byliśmy rodzicami zastępczymi , ale dopiero po 2 miesiącach od zdarzenia dziecko trafiło do nas . Wcześniej przebywało w Pogotowiu opiekuńczym , aż Sąd podjął decyzję o umieszczeniu u nas.

Powrót