Jak zostać właścicielem mieszkania?

• Autor wątku Autor wątku Krethmerr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krethmerr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mieszkam w lokalu którego właścicielką jest moja Mama. Jest to M3 w bloku o pow. 37 m kw. Jest to mieszkanie własnościowe, mieszkamy w nim od pobudowania bloku w 1978 r. Niestety Mama zmarła niedawno i w związku z tym nie wiem jak mam zapewnić sobie możliwość dalszego użytkowania lokalu, jak zostać prawnym właścicielem? Mama ostatnio chorowała i nie zostawiła żadnego zapisu. Czy uzyskanie przeze mnie tytułu własności spowoduje konieczność zapłacenia jakiegoś podatku? (np. od wzbogacenia?), byłby to dla mnie spory problem ponieważ aktualnie nie mam pracy. Może ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam.

Zacznij od nabycia spadku, poradnik odnajdziesz w tym Dziale.

Czy uzyskanie przeze mnie tytułu własności spowoduje konieczność zapłacenia jakiegoś podatku?
Najpierw nabycie spadku (sąd lub notariusz).
Później zgłoszenie tego faktu do US na deklaracji SD-Z2 (w ciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu spadku), co pozwoli uniknąć płacenia podatku od spadków.

Krethmerr napisał:
Czy uzyskanie przeze mnie tytułu własności spowoduje konieczność zapłacenia jakiegoś podatku? (np. od wzbogacenia?), byłby to dla mnie spory problem ponieważ aktualnie nie mam pracy.
Jako osoba blisko spokrewniona ze spadkodawczynią to możesz skorzystać z całkowitego zwolnienia z podatku od spadku pod warunkiem że w terminie nieprzekraczającym sześciu miesięcy liczonych od uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku (albo od zarejestrowania notarialnego aktu poświadczenia dziedziczenia) złożysz do urzędu skarbowego właściwego dla miejsca położenia mieszkania ZGŁOSZENIE SD-Z2 O NABYCIU przez Ciebie własności mieszkania w spadku po mamie.

Haha , prawie jednocześnie napisane odpowiedzi ;)

Ostatnia edycja:
Powrót