jak zrezygnowac z gewerbe?

• Autor wątku Autor wątku mamma2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamma2

Witam. Miałem zacząc prace w Niemczech na umowe o prace. Niestety wszystko o czym wczesniej rozmawiałem z pracodawca okazało sie oszustwem. Musiałem załozyc "gewerbe". Przez kilka dni zdazyłem odczuc, ze to wszystko jest naciągane i chca mnie po prostu okrasc. Po przyjezdzie dowiedziałem sie, ze bede pracował "legalnie" na zasadzie gewerbe. Juz teraz wiem,ze tu jest na lewo wszystko, nie mam zadnego oiryginalu dokumentu.
Zrezygnowalem i wrocilem do Polski. Chciałem zapytac, jak moge zrezygnowac z gewerbe? Moge to zrobic z Polski?Czy ponosze jakies koszty?
Bardzo prosze o pomoc.
Z gory dziekuje.

ps.Nie zarobilem zadnych pieniedzy, nie dostalem nic. Co z Finanzamt>muysze cos zgłaszac?

Ostatnia edycja:
Musisz jechać z powrotem :( i ją zakończyć i to osobiście Nie wiem czy nie będziesz musiał złożyć delaracji w financait.I dopilnuj tego !!! Jesteśmy w unii i znajdą ciebie nawet za kilka lat-adsetki,kary kosztują,doświadczyłem tego na własnej skórze.

Czy masz papiery zawarcia Gewerbe nr.
Na Gewerbe możesz szukać coś sam gdzie indziej nie zamykając .
1.Czy masz potwierdzenie zameldowania.
2.Zamknąć Gewerbe możesz z Polski koszt około 30e

Witam!
Mam kopie, bo oryginałow nie dostałem. mam kopie Geeerbe -Anmeldung. i mam kopie meldunku. Nic wiecej. Zadnej umowy.
To bylo dwa dni temu, nie wiem co robic. Okazało sie zo to Gbr.
Co robic???
Nie przepracowałem zadnego dnia!!!!!

Na Gewerbie to ty wystawiasz rachunek i na podstawie tego się rozliczasz z Finansamtem.
Jeżeli nie chcesz więcej jechać do Niemiec to zamknij Gewerbe lub jedz do innej pracy zaczyna się sezon .Powodzenia.

Powrót