Jak zrezygnować ze stażu?

• Autor wątku Autor wątku elena0512
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elena0512

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie, mam problem odnośnie mojego stażu z UP, jest on finansowany ze środków unijnych i trwa 6 miesięcy. Sytuacja wygląda tak, że nie radzę sobie z nawałem pracy i tempem jakie panuje w firmie. W dalszym ciągu nie mam pojęcia co mam tak naprawdę robić, mimo że wprost mówiłam że nie mam żadnej wiedzy w tym temacie i jestem osobą zaczynającą zupełnie od zera. Jednym słowem gubię się we wszystkim i wiem, że nie jest to rodzaj pracy dla mnie, bo zwyczajnie się tutaj nie sprawdzam i psychicznie również nie daję rady.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jest jakaś możliwość zwolnienia się ze stażu tak oby nie zostać obciążoną jego kosztami?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, ponieważ każdy dzień jest dla mnie tragedią i psychicznie nie daję już rady.

Kto finansował Pani badania lekarskie przed rozpoczęciem stażu. Organizator czy PUP?

Badania również były finansowane z PUP

A próbowała Pani rozmawiać z organizatorem w tej sprawie? Może za dużo obowiązków od razu na Panią nałożono? Ma Pani "w zasięgu ręki" swojego opiekuna stażu, aby móc spytać jak co wykonać?

Przerwanie stażu przez bezrobotnego usprawiedliwia podjęcie przez niego pracy zarobkowej. W każdym innym przypadku decyzja zapada indywidualnie w zależności od okoliczności przerwania stażu, czyli trzeba by było jasno sprecyzować powód rezygnacji.
W przypadku nieuwzględnienia Pani argumentów konsekwencją przerwania stażu jest utrata statusu na okres min. 120 dni i zwrot kosztów badań lekarskich wykonanych przed stażem. Zwrot stypendium Pani nie grozi.

Tak, dziś przeprowadziłam rozmowę z organizatorem mojego stażu o tym, że psychicznie nie radzę sobie z nawałem pracy i zaczynam wątpić w to czy jest to rodzaj pracy, który jestem w stanie wykonywać. Niestety bez żadnego rezultatu, a nawet z efektem odwrotnym, usłyszałam że to co się teraz dzieje, to jest jeszcze nic w porównaniu z tym co mnie czeka. Załamałam się już zupełnie.
Więc jeżeli zrezygnuję ze stażu, jedyne koszty jakie muszę zwrócić to opłata za badania lekarskie i utrata statusu na 120 dni? Obawiałam się, że będę musiała zwracać stypendium, ponieważ tak przeczytałam na jednym z forum, co wydawało mi się dziwne i jednocześnie przerażające, ponieważ w umowie nie ma o tym słowa i wolałam się upewnić. Tak wiec dziękuję bardzo za upewnienie mnie w tej kwestii.
A czy to, że z własnej winy przerwałam staż, zostanie gdzieś odnotowane i może w jakiś sposób niekorzystnie wpłynąć na moją kandydaturę w przypadku starania się o inną pracę?

Odnotowane zostanie, natomiast PUP powodu rezygnacji nie może udostępnić "na zewnątrz".

Serdecznie dziękuję za szybkie udzielenie mi wyczerpującej odpowiedzi. Teraz przynajmniej już wiem jak mogę wybrnąć z tej sytuacji.
Pozdrawiam

Definicja stażu:
Staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy.

A więc już samo pojęcie stażu rozróżnia pracownika od stażysty czego niestety nie rozumieją polscy pracodawcy.

Jeżeli uważasz że wykonujesz za dużo pracy, nie zostałaś dostatecznie przeszkolona i masz inne zarzuty do organizatora to jeżeli rozmowa nic nie dała poprosiłbym PUP na piśmie o kontrolę czy zajęcie stanowiska. Do czasu wyjaśnienia sytuacji należy kontynuować odbywanie stażu. Jeżeli jednak sama zrezygnujesz ze stażu i o tym fakcie powiadomisz PUP to przerwanie zostanie uznane za przerwanie z winy bezrobotnego.
Może organizator zmieni podejście, albo staż zostanie przerwany z winy organizatora lub poprostu bez orzekania o winie.

Powrót