Jak zrobić by było legalnie i jak najprościej?

• Autor wątku Autor wątku Hrabia Miód
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hrabia Miód

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początku chciałem się przywitać - na imię mam Przemek, mam 19 lat i występuje to jako fotograf z zamiłowania.

Chciałem podreperować swój budżet wykonując zdjęcia klasowe (portrety klas). Źródło dochodu dość fajne z racji na fakt, że pracy niewiele, pieniędzy sporo. Ceny są wygórowane przez te wszystkie firmy które się tym zajmują (10-13zł za zdjęcie 15x21 w ramce o.O), więc robiąc fotę za 6-7zł jest się bardzo konkurencyjnym a i wychodzi się na swoje.
W tamtym roku właściwie z głupa zaproponowałem swoje usługi w moim LO i udało się. Pół dnia w szkole, pół dnia przed kompem, później chwila na zrobienie odbitek, dystrybucję itd i odrobiłem swój sprzęt, a i na parę dobrych flaszek zostało.

W tym roku chciałbym uderzyć z tym mocniej. Pojawia się jednak problem.

Otóż nie posiadam jakiejkolwiek działalności. Nie założę firmy itd. itp. a wypada zrobić to zgodnie z prawem.

I pytanie - co mogę zrobić by było cacy?

Aby to było zgodne z prawem, to należy założyć działalność gospodarczą.
W przeciwnym razie może to dużo kosztować, więcej niż nielegalny zarobek.

Tylko założenie działąlności jest w mojej sytuacji niemożliwe - nie będe prowadził stałego biznesu, chodzi mi tylko o ten wrzesień. Poza tym nie wiem czy uda mi się znaleźć chętne szkoły, a to oznaczałoby strate miast zysku.

Myślałem o umowie o dzieło, tylko z kim ją podpisać i jak to wygląda wszystko dokładnie?

Powrót