Jaka część przypada męzowi?

• Autor wątku Autor wątku aneri7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneri7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W 1980 roku zmarła pierwsza żona mojego męża. Z tego związku pozostało dwoje małych dzieci. Z tego związku pozostał dom, wspólnie wybudowany po zawarciu małżeństwa. Jednakże działka stanowiła własność pierwszej żony. Mąż nie został do niej dopisany jako współwłaściciel. W 1985 roku mąż wstąpił w związek małżeński ze mną. Z tego związku przyszło na świat jedno dziecko. W tym roku dzieci z pierwszego małżeństwa wystąpiły do sądu o podział majątku po matce. Jaka część majątku przypadnie mojemu mężowi? Czy mój syn (z drugiego małżeństwa) też otrzyma część majątku?

Pani mąż, jako były małżonek pierwszej żony nie dziedziczy po niej. Tym bardziej pani syn.

Iwo, jesteś pewien, że był rozwód? Ja to odczytałam, że wdowiec (żona zmarła) znalazł sobie następną kobietę i zawarł związek małżeński. W takiej sytuacji po zmarłej żonie dziedziczy jej mąż i dzieci (po 1/3). Syn z następnego małżeństwa nie dziedziczy po pierwszej żonie.

Dziękuję za odpowiedź. Tak , zmarła. No tak syn z drugiego małżeństwa nie dziedziczy. Oczywiście,że dzieci dziedziczą po matce ale ale chodzi mi jeszcze o to jaki udział ma mąż czy jest to 1/3 całości czy zatrzymuje on 1/2 całości jako małżonek,( chociaż działka na której postawiono dom, zapisana była tylko na poprzednią żonę) plus 1/3 z części żony czyli 1/2 plus 1/3?

Jeśli był to majątek odrębny pierwszej żony, to mąż ma prawo do 1/3 udziału w spadku. Otwarta pozostaje kwestia nakładów małżonka na majątek odrębny. W końcu wszelkie remonty, modernizacje w majątku żony były finansowane ze wspólnej kasy małżonków. Budowa domu to spory nakład.

Po prostu żona nie będąc w związku małżeńskim otrzymała od rodziców działkę, po ślubie wspólnie z mężem wybudowali dom ale wykończony został po jej śmierci. Czyli stanowi odrębny majątek?

Powrót