Jaką datę mam wpisać?

• Autor wątku Autor wątku xxforumowiczxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxforumowiczxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam (chyba) dość prosty problem. Wyjechałem do innego miasta szkać pracy i studiować. Od następnego tygodnia (15.IX) zaczynam tygodniowe szkolenie które ma trwać tydzień, (22.IX) podpiszę umowę i muszę poinformować pup o podjęciu zatrudnienia w ciągu 7 dni, zamierzam wysłać list polecony z pismem i kopią umowy. Napisałem oświadczenie lecz nie do końca jestem pewny:
Proszę o wyrejestrowanie mnie z ewidencji osób bezrobotnych z dniem ……………
Od dnia …………… podejmuję zatrudnienie w

Czy w pierwszej jak i drugiej luce mam wpisać tą samą datę 22 września?
2 dni temu tylko wypełniłem formularz zgłoszeniowy na szkolenie nic więcej.

A jesteś pewien, że zostaniesz zatrudniony? Bo o datę podjęcia pracy powinieneś spytać pracodawcę.

Tak na 99% bo po szkoleniu jest test który jak słyszałem ciężko nie dać. Także dni 22.IX poszedł bym do pracy i podpisał umowę.

No tak, ale 100% pewności zatrudnienia nie masz, zatem nie możesz oświadczyć, że podejmujesz pracę. Chyba, że umowa po zakończeniu szkolenia będzie antydatowana i dzień rozpoczęcia szkolenia będzie dniem podjęcia pracy..., bo moim zdaniem tak właśnie powinno to zostać rozwiązane.

W tej sytuacji najwłaściwszym będzie wyrejestrowanie z PUP na własny wniosek, czyli bez podawania przyczyny i daty ewentualnego zatrudnienia. Wyrejestrować się powinieneś z dniem podjęcia szkolenia, bo rozumiem od tego dnia nie będziesz już zdolny podjąć inną pracę (z PUP) skoro będziesz uczestniczył w szkoleniu. Wystarczy zatem, że zmodyfikujesz treść oświadczenia: Proszę o wyrejestrowanie mnie z ewidencji osób bezrobotnych z dniem 15.09.2014r.
Pamiętaj o wskazaniu pełnych danych osobowych.

Ostatnia edycja:
Powrót