Jaką formę współpracy wybrać

• Autor wątku Autor wątku SzymonH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SzymonH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Z 3 osobami pracuję nad projektem gry internetowej. Projekt jest już prawie skończony i na początku przyszłego miesiąca chcemy go uruchomić, przed tym jednak chcemy podpisać umowę, która zabezpieczy nasze interesy, tzn zapewni ustalony wcześniej podział w zyskach, zabezpieczy prawa autorskie, i zapobiegnie "upadku" projektu w razie odejścia kogoś z naszej grupy (w takiej sytuacji prawa autorskie powinny przejść na resztę osób.)

Dodam jeszcze, że aktualnie prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą (zawieszoną od 1 maja), jedna z osób z którymi współpracuję jest niepełnoletnia (ma jeszcze 17 lat), nie wiem czy to może być jakiś problem.

Jaką powinniśmy podpisać umowę? Czy ktoś mógłby podać przynajmniej zbliżony wzór takiej umowy?

Proszę o pomoc. Mam nadzieję, że podałem wszystkie potrzebne informacje.

Gra komputerowa jeśli okaże się hitem może przysporzyć kłopotów. Udajcie się do prawnika i sporządźcie umowę. W waszej umowie nie chodzi tylko o podział z zysków, ale także wyraźne zaznaczenie kto jest autorem danych kodów źródłowych, które w polskim prawie podlegają ochronie prawno autorskiej. Prawnik podpowie Wam co dokładnie należy jeszcze wskazać w umowie.
Chłopak, który ma 17 lat nie ma jeszcze pełnej zdolności do czynności prawnych, ale ma z pewnością opiekuna także problemu żadnego ja tu nie widzę.

Wiem, że prawnik przygotowałby idealną umowę, ale jestem zmuszony oszczędzać :( dlatego próbuje tą umowę napisać sam. W każdym bądź razie dziękuje za odpowiedz.

Powrót