Jaka jest opłata od apleacji w sprawie cywilnej - ochrona dóbr, bez roszczeń finans.?

• Autor wątku Autor wątku Tom Johns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom Johns

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam prowadzę osobiście sprawę o ochronę dóbr osobistych przeciwko osobie która mnie szkalowała pisemnie w pracy. Sprawa jest bez roszczeń finansowych tylko domagam się odwołania kłamstw na mój temat. Sprawa ciągnie się bardzo długo. W pierwszej instancji (sąd okręgowy) przegrałem bo pomimo, że strona pozwana nie przedstawiła żadnych dowodów na stawiane mi zarzuty to sędzia uznała jej słowa za prawdziwe ("bo tak"). Złożyłem apelację i dostałem właśnie wezwanie do uiszczenia braków czyli zapłacenia opłaty od apelacji - 500 zł. Wcześniej jak się dowiadywałem (w sądzie) apelacja powinna być bezpłatna. Czy jest to więc błąd sądowy czy są jakieś przepisy które określają opłatę na taką kwotę i to 500 zł jest prawidłowym naliczeniem?

Tom Johns napisał:
Wcześniej jak się dowiadywałem (w sądzie) apelacja powinna być bezpłatna.
Nie jest. Opłata od apelacji wynosi tyle co od pozwu czyli 600 złotych ale na poczet tej kwoty zaliczono już opłatę za uzasadnienie więc ostatecznie do wpłaty pozostaje 500 złotych.
Przepis prawny:
art. 26 ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
1. Opłatę stałą w kwocie 600 złotych pobiera się od pozwu o:
1) rozwód;
2) separację;
3) ochronę dóbr osobistych;
4) (uchylony)
5) (uchylony)
6) ochronę innych praw niemajątkowych, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej;
7) ochronę niemajątkowych praw dochodzonych w postępowaniu grupowym.
2. W sprawach o rozwód, o separację lub o unieważnienie małżeństwa, w razie zasądzenia alimentów na rzecz małżonka w orzeczeniu kończącym postępowanie w instancji, pobiera się od małżonka zobowiązanego opłatę stosunkową od zasądzonego roszczenia, a w razie nakazania eksmisji jednego z małżonków albo podziału wspólnego majątku pobiera się także opłatę w wysokości przewidzianej od pozwu lub wniosku w takiej sprawie.

Możesz złożyć do sądu II instancji wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych.

Informacyjnie zwolnienia od kosztów sądowych może się domagać osoba fizyczna, jeżeli złoży oświadczenie, z którego wynika, że nie jest w stanie ich ponieść bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny. Do wniosku o zwolnienie od kosztów sądowych powinno być dołączone oświadczenie obejmujące szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania osoby ubiegającej się o zwolnienie od kosztów wraz z załącznikami.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Będę składał wniosek o zwolnienie z kosztów.

Powrót