jaka jest szansa odzyskania długu przez komornika

• Autor wątku Autor wątku dzaras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzaras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie! Mam wyrok sądowy który sie uprawomocnił ale z Panem który jest mi winien pieniądze zapadł się pod ziemie tzn nie odbiera telefonów z tego co wiem próbował wynająć mieszkanie w innej miejscowości.Czy komornik może go jakoś swoimi ścieżkami odnależć. Dodam że ma własną firmę budowlaną ale pewnie "mało zarabia" czy mam duże szanse odzyskania moich pieniędzy? Boję sie że nigdy nie odzyskam moich pieniędzy! Błagam o odpowiedz!!!

to już rola komornika aby wyegzekwować twoje.jeśli mu się to nie uda,to ty wykaz się (powiadom go gdzie mieści się firma budowlana,gdzie wynajmuję mieszkanie,czym jezdzi,gdzie ma działkę itp itd.)
w gruncie rzeczy dużo zależy od komornika.

Niedokładnie. To wierzyciel jest dysponentem postępowania egzekucyjnegi i to na nim przede wszystkim ciaży obowiązek wskazania majątku dłużnika, z którego komornik winien przeprowadzić egzekucję. Gdy wierzciel nie potrafi wskazać takiego majątku może zlecić komornikowi (za wynagrodzeniem aktualnie 81,50zł) jego poszukiwanie.

Dziękuje za odpowiedz! Mam jeszcze jedno pytanie,jest możliwe że komornik nie odzyska moich pieniedzy jeżeli okaże sie że dłużnik nie ma z czego oddać? :roll:

Z pustego i Salomon nie przeleje. Póki co komornik nerek nie sprzedaje.
Jeżeli dłużnik nic nie ma to komornik niczego nie wyegzekwuje.

Zleć komornikowi poszukiwanie majątku dłużnika, ponadto zawnioskuj o ustalenie aktualnego adresu dłużnika w CBA, BEL, wystąpienie z wnioskiem o udostępnienie danych z bazy CEPiK, US, ZUS, wskaż komornikowi siedzibę firmy dłużnika, ruchomości (np. maszyny, samochody) jakie posiada, być może dysponujesz numerem rachunku bankowego dłużnika - to dla komornika bardzo przydatna informacja. We wniosku egzekucyjnym wskaż wszystkie sposoby egzekucji - tj. z rachunku bankowego, wierzytelności, wynagrodzenia za pracę, ruchomości, nieruchomości i innych praw majątkowych.
Trochę będzie Cię ta przyjemność kosztowała - komornik wezwie o zaliczkę na wydatki: 81,50 (poszukiwanie majątku) 36,15 (ZUS) 45 (US) ok. 20 zł na ustalenie nieruchomości, ok. 67,8 na korespondencję , zaliczkę na dojazd (jeśli dłużnik mieszka poza siedzibą komornika) i parę złotych na przelewy.
Niestety , jeśli egzekucja okaże się bezskuteczna - koszty pokryjesz Ty, jednakże będziesz mógł domagać się ich zwrotu w przypadku ponownej (i co ważniejsza - skutecznej) egzekucji domagać.

Powrót