Jaka kara z UFG

• Autor wątku Autor wątku olcia1775
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olcia1775

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry
2 czerwca (piątek)kupiłam samochód za 1500 zł sprzedający zapewnił że jest oc tylko musi przywieźć umowę i da mi w poniedzialek są to znajomi więc ok.Dzisiaj tj 5 czerwca ( poniedziałek) zadzwoniła kobieta że okazuje się iż ten samochód nie ma oc ok roku o czym oni sami nie wiedzieli nawet. Zadzw do agenta ubezpieczeniowego co robić to doradził mi żeby umowę przepisać z dniem dzisiejszym lecz niestety sprzedająca miała dzisiaj wolne w pracy i skorzystała z tego i pojechała do komunikacji wyrejestrować samochód. Dogadaliśmy się iż pokryje koszty ewentualnej kary nałożonej na mnie z UFG.Samochod oczywiście niezwłocznie ubezpieczylam dzisiaj. Moje pytanie brzmi czy zakup auta 5 czerwca i ubezpieczenie wykupione 5 czerwca to będzie liczona mi kara do 3 dni czy już od 4 za brak OC? I jakie konsekwencje poniesie też sprzedający ?

Jeżeli data zakupu to 2 czerwca a OC od 5 czerwca to 20% stawki czyli 3 dni czyli 1400zł.

Jeżeli zmienicie date zakupu na 5 czerwca i OC od 5 czerwca to nie ma problemu.

A sprzedający dostanie pewnie z UFG wezwanie na pozostały okres czyli maksymalna kara 6980zł.

Ostatnia edycja:
Powrót