Jaka kara za brak składania pitu przez dwa lata?

• Autor wątku Autor wątku Ramzes_piąty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Ramzes_piąty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Przez dwa lata nie opłacałem dochodowego ryczałtu z wynajmu (pit-28 ) i nie składałem deklaracji. Z moich wyliczeń wynika że powinienem zapłacić ok 2500zł podatku każdego roku czyli łącznie jest 5 tyś zł zaległości. Wczoraj znalazłem pismo z wezwaniem do złożenia zaległych deklaracji. Nie mam możliwości załatwić tego osobiście i w poniedziałek będę dzwonił żeby to załatwić. Ale bardzo się denerwuję ile dowalą mi kar i chcę zapytać co mi grozi jeśli ktoś się orientuje. Ewentualnie może ktoś mi poradzić jak wyjść z tego najmniejszym kosztem?

dzięki! Muszę tylko założyć profil zaufany, ale to dopiero w poniedziałek.

Dostałem wezwanie z terminem (który minął już miesiące temu) do uzupełniania pit-u. Tyle, nie ma ile mam zapłacić.
Wyliczyłem to tak:
26tyś(przychód)/100 = 260 * 8,5(wysokość ryczałtu) = 2210zł podatku/rocznie.
Czyli mogę spodziewać się że wszystkiego zabierze się nawet ponad 20tys? Dla mnie to jest katastrofa. Mam nadzieję że będą mieli chociaż trochę litości i zamknie to się w 10tys. Zadzwonię w poniedziałek pod numer, który jest podany na tym piśmie żeby ktoś mnie pokierował co mam zrobić. Głowa mnie boli od myślenia o tym, mam nadzieję że nie osiwieję przez to :D . Dam znać ile dowalą mi kary za to i ogólnie co i jak.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót