jaka umowa?

• Autor wątku Autor wątku arkan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Napewno ten temat juz jest obecny na forum:) - lecz kazdy podchodzi indywidualnie do swojego problemu wiec bylabym ogromnie wdzieczna za podpowiedz:cool:
Mianowicie
Tworze projekty na witraże. Posiadam rowniez wlasna strone internetową z moimi pracami ktorą utworzylam sama aby "zareklamowac" swoją twórczosc.Zglosila sie do mnie osoba zainteresowana kupnem konkretnego projektu - ktory jest jakby w "obiegu" gdyż pewna pracownia artystyczna posiada witraz wykonany ze wzoru projektu,a wystawia go na allegro za moją zgodą.
Moje pytanie odnosi sie do tego - jaką umowę powinnam w tej sytuacji podpisać z osobą zainteresowaną kupnem projektu jeżeli chcę równoczesnie zachować swoje prawa autorskie?Nadmienie jeszcze ze osoba ta chce ten wzór wykorzystywać w swojej pracowni jako podwzór na witraż z jednoczesną sprzedażą.

Pozdrawiam

:-( Szkoda ze nikt mi nie chce podpowiedzieć...ale nie szkodzi chyba sobie poradze sama ..przeszukam forum może coś znajde dla siebie odpowiedniego?

Pozdrawiam

...chyba to bedzie umowa o dzielo z przekazaniem praw autorskich majątkowych?...z uwzględnieniem w umowie jak zainteresowany może wykorzystywać dany projekt?

Jak sie mylę to pliss - moze ktos potwierdzi ze mam rację albo ze jestem w blędzie :rolleyes:

..coz..pliss moze ktoś mi podpowiedziec? czy w momencie jak podpisalabym umowe o dzielo z przeniesieniem praw majatkowych z osobą ktora chce kupic ode mnie projekt - to czy pracownia artystyczna ktora posiada witraz z tego projektu ma prawo do dalszej jego sprzedazy na allegro? mając na uwadze to iz ja na takową sprzedaz wyrazilam zgode?

Prosze o podpowiedzi bylabym ogromnie wdzięczna

Pozdrawiam

EDIT: piszemy z polskimi literkami i jesteśmy troszkę bardziej cierpliwi, please...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
arkan napisał:
czy w momencie jak podpisałabym umowę o dzieło z przeniesieniem praw majątkowych z osobą która chce kupić ode mnie projekt - to czy pracownia artystyczna która posiada witraż z tego projektu ma prawo do dalszej jego sprzedaży na allegro? mając na uwadze to iż ja na takową sprzedaż wyraziłam zgodę?
i to jest sedno problemu.

Pytanie podstawowe - na jakiej zasadzie pracownia artystyczna korzysta z twojego projektu? Wykonałaś go na jej zamówienie czy był to projekt zrobiony przez Ciebie i rozpowszechniony na twojej stronie www, a ona otrzymała po prostu twoją zgodę (licencję) na wykorzystanie go czy jeszcze jakoś inaczej? Było coś na piśmie czy tylko maile lub telefony?

..coz...wlasciwie to nie podpisalismy konkretnej umowy odnosnie projektu tylko wyrazilam zgode na wystawienie witraza na allegro nic na pismie - wlasciwie pracownia nie posiada zadnego z moich projektow tylko ma moją zgode na ich sprzedaz na allegro

P.S

dzieki za jakis "odzew" :D

tzn ...ale bzdura :D nie sprzedaz projektow oczywiscie tylko witraży ;)

weel...kurczę skomplikowane trochę to ale - pracownia wystawia na allegro tylko dwa witraże w/g mojego wzoru a ja wyrażam zgodę na to ...może to dziwne jest :rolleyes:...ale te dwa witraże mają być jednocześnie w pewnym sensie reklamą marketingową...a ja jestem zupełnie pewna tej pracowni że mnie nie kantuje:cool:...

..cóż ..jednym słowem pracownia jest tylko w posiadaniu tych dwóch konkretnie witraży ...a projekt jednego z nich ktoś chce ode mnie kupić ...

...mam nadzieję że "nie spadłam z byka" :roll:

Powrót