Jaka umowa?

• Autor wątku Autor wątku komandytariusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komandytariusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Wraz z przyjacielem otworzyliśmy firmę - spółka komandytowa - kolega jest komandytariuszem a osoby trzecie są sponsorami.

Ze względów prawnych (moja obecna umowa o pracę) zabrania mi wchodzenia w stosunek prawny z innymi podmiotami bez poinformowania zarządu - ja do spółki nie przystąpiłem.

Zatem umowa pomiędzy mną a kolegą jest "na gębę". Mój problem dotyczy tego, iż nie wiem jakim dokumentem prawnym powinniśmy się związać.

A dokładnie chodzi o to, że w momencie kiedy firma zacznie przynosić zyski ja mam do niej dołączyć, ale nie wcześniej niż za rok od jej powstania - do tego czasu zobowiązuje się dokładać wszelkich starań związanych z prowadzeniem firmy - ale to wszystko jak wspominałem "na gębę".

Chodzi mi o jakiś dokument który podpisze ja wspólnie z kolegą, a dokument ten będzie mówił o tym iż:

1. Po upływie roku od daty zawarcia spółki kolega zobowiązuje się odsprzedać mi 50% swoich udziałów w firmie (spółka - kolega 50% - sponsorzy 50% - zatem kolega ma mi odsprzedać 50% swoich udziałów - czyli wynik końcowy po moim przystąpieniu do spółki: kolega 25%, ja 25%, sponsor 50%);
2. Przez cały okres trwania spółki ja zobowiązuje się pracować przy jej należytym rozwoju;
3. Jakieś zabezpieczenie względem tego, że w przypadku śmierci kolegi jego udziały w spółce przechodzą na mnie, a w przypadku mojej śmierci (nawet w czasie w którym nie jestem jeszcze oficjalnie w firmie) przechodzą na moich spadkobierców;
4. W przypadku niedopełnienia jakichkolwiek warunków umowy - strona która ich nie dotrzymała zobowiązuje się do wypłacenia należności pieniężnej drugiej stronie;

Chodzi mi o formę prawną w jakiej mogę ująć taką umowę pomiędzy mną a kolegą. Co będzie do tego potrzebne?

Pozdrawiam.

Można taką umowę zawierać w ramach tzw. dwobody kontraktowania. Co do formy warto aby została zawarta w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi.

Powrót