Jaka wysokość kosztu uzyskania przychodu.

• Autor wątku Autor wątku Lelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Chciałbym zapytać o koszt uzyskania przychodu w zeznaniu podatkowym.
Uzyskiwałem w 2006r przychód tylko z jednego zakładu pracy i w moim PIT-11, który uzyskałem od pracodawcy jest wpisany koszt uzyskania przychodu 1227zł (miesięcznie 102.25zł), a więc ustawowo najniższy. Mieszkam w innej miejscowości niż zakład pracy i dojeżdżam codziennie z domu do pracy. Czy w takim przypadku przysługuje mi dodatek za rozłąkę od pracodawcy?
Ja takiego dodatku od pracodawcy nie otrzymuję i wobec tego teraz pytanie, jeśli nie otrzymuję dodatku za rozłąkę to czy mogę wpisać w swoim zeznaniu podatkowym koszt uzyskania przychodu wyższy tj ustawowo: 1533.84zł (127.82 zł miesięcznie)? Czy muszę udokumentować ten koszt uzyskania przychodu w jakiś sposób, czy z racji tylko tego, że mieszkam w innej miejscowości niż pracuję i nie otrzymuję dodatku za rozłąkę, to mogę przyjąć wyższe koszty uzyskania przychodu tzn 1533.84 bez konieczności ich udokumentowywania (biletów za dojazdy autobusem w moim przypadku)?
Dziękuję z góry za pomoc.

Może Pan wpisać podwyższone koszty uzyskania przychodu bez ich udokumentowania, chyba że w umowie zawarta jest informacja, że pracuje Pan w oddziale pracodawcy, który mieści się w Pana miejscu zamieszkania

Jeśli dojeżdża Pan codziennie i posiada imienne bilety okresowe, to można je uwzględnić jako kup (o ile suma ich będzie wyższa od 1533,84 zł, czyli jeśli to będzie dla Pana korzystniejsze).

Moja firma nie ma oddziałów w innych miejscowościach i w umowie nie ma żadnego takiego zapisu - więc z tego punktu widzenia mogę wpisać podwyższone koszty.
Co do biletów posiadam takowe, ale ich koszt wynosi około 1250zł za 12 miesięcznych biletów. Czyli jest niższy od 1533.84zł i tym samym mniej dla mnie korzystny. W takim razie uznaję, że mogę wpisać koszt uzyskania przychodu 1533.84zł.
Dziękuję z okazaną pomoc w rozwikłaniu fiskusowych zawiłości. Pozdrawiam.

Powrót