jaka wysokość zasiłku

• Autor wątku Autor wątku małgorzata.l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

małgorzata.l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie odnośnie urlopu macierzyńskiego i proszę o pomoc.
Jestem zatrudniona na pełnym etacie na umowę o pracę na czas nieokreślony.
We wrześniu rodzę i należy mi się zasiłek macierzyński z którego chce skorzystać.
Chiałabym założyć swoją firmę, składki ZUS będę płacić mniejsze ze względu na moje zatrudnienie.
Przeczytałam, że kobieta, która przed porodem założy własną firmę, przez cały okres urlopu macierzyńskiego (20 tygodni) będzie mogła otrzymać prawie 6 tys. zł zasiłku miesięcznie.

Aby z niego skorzystać, powinna przed przejściem na urlop macierzyński przystąpić do dobrowolnego dla przedsiębiorców ubezpieczenia chorobowego i ustalić maksymalną kwotę wysokości składek. Dzięki temu świadczenia te będą mogły wynosić nawet 5,7 tys. zł miesięcznie przez cały okres urlopu macierzyńskiego.

I tu jest moje pytanie, czy będąc na etacie jeśli założe firmę i będę opłacać wyższe składki ubezp. chorobowego, mam szanse na wyższy zasiłek macieżyński.

Proszę o odpowiedź.

Szanowna Pani Małgorzato,

Chce pani założyć firmę by wyłudzić świadczenia? Kreatywne!
Jeszcze do tego płacić niższy ZUS i po wpłaceniu jednej wyższej składki chorobowej, chce Pani dostać od Państwa ponad 20.000 z tytułu zasiłku macierzyńskiego?
Choć znam odpowiedź na to pytanie, to wybaczy Pani ale nie odpowiem.

radicalman napisał:
chce Pani dostać od Państwa ponad 20.000 z tytułu zasiłku macierzyńskiego?
Żeby od Państwa... od reszty którzy płacą składki.

art. 5 kodeksu cywilnego:

Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.
Art. 8. kodeksu pracy: Nie można czynić ze swego prawa użytku, który byłby sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót