Jakakolwiek pomoc?

• Autor wątku Autor wątku trzebiska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trzebiska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, poszukuję pomocy w rozwiązaniu sytuacji, w której znalazla się moja rodzina. Mianowicie mój ojciec cztery lata temu stracił pracę. Zlikwidowała się firma, w której pracował. Przez rok pobierał zasiłek dla bezrobotnych. W tym roku skończył 60 lat i do dnia dzisiejszego nie może żadnej pracy znaleźć. Ma uprawnienia spawacza, mechanika samochodowego i prawo jazdy z jazdą bezwypadkową ale wszędzie jest "za stary". PUP od lat nie ma dla niego żadnych propozycji. Gdy postanowił spróbować założyć własną działalność i wystąpił o sfinansowanie kursu na uprawnienia to się dowiedział, że nic z tego bo wszystkie pieniądze jakie PUP w ogóle miał idą na powodzian. Moja matka ma jedynie zasiłek przedemerytalny w wysokości 450 złotych. Ja już nie jestem w stanie utrzymać nas wszystkich z mojej wypłaty. Stąd moje pytanie: czy moi rodzice w tej sytuacji mają szansę na otrzymanie jakiejkolwiek pomocy od państwa? Bo do tej pory nikt nigdzie nie potrafił udzielić im jakiejś sensownej odpowiedzi na to proste pytanie. :(

Prosze napisz ile ojciec przepracował łącznie lat już? Albo ile mu brakuje do lat pracy?

nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie jednakże, może niech ojciec założy własną działalność gospodarczą, wiem ze moze to skomplikowane ale nie koniecznie.

Mianowice dla osób, które pierwszy raz zakładają działalność istnieje przez okres 2 lat minimalne ubezpieczenie w ZUS- składka wynosi 30 % tj kwota 233 zł miesiecznie, do tego ojciec w ramach dzialalność spawacz mógłby opodatkowac się na podstawie ryczałtu albo karty podatkowej wiec nie płaciłby zbyt duzego podatku

Korzysc jaka płynie z własnej działalności to to, że firma budowlana z chęcia go zatrudni jak osobę biorącą jakieś zlecenie czy swiadczącą usługi, nie zas jako pracownika.

Może dla próby niech poprostu zadzwoni do jakiejs firmy budowlanej i powie ze ma własną działalność spawacza i swiadczy usługi- czy nie szukają może usługobiorcy etc.

Powrót