Jaki finał ?

• Autor wątku Autor wątku Bezimienny22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bezimienny22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Mieszkamy z bratem razem w mieszkaniu socjalnym. Brat jakieś 2 lata temu się zadłużył w banku nadal potrącają mu z wypłaty na dodatek zadłużył mieszkanie na ok. 2000 zł i jakiś czas temu przyszły 2 listy priorytetem tj. pozwy sądowe...brat przez przypadek zostawił je na stole i pod jego nie obecność przeczytałem je i spółka do której należą te mieszkania socjalne wzywa poprzez sąd do spłaty należności i moje pytanie brzmi ( brat zawsze mi mówi że wszystko bd ok ...więc od niego się niczego nie dowiem ) Co w przypadku gdy nie zapłaci całej należności ? Bank już zajął jakiś % z wypłaty a z tego co wiem to nie może więcej niż 50 % więc gdyby spółka chciała potrącać z wypłaty to nie ma jak prawda ? Więc mój brat musi spłacać z tej ilości ile mu zostaje, jednak to nie starcza na całe pokrycie kosztów. Czy jest możliwa eksmisja ? Bo ztego co wiem to nie ma już że na "bruk" itp. Jak to jest teraz z tym? Co mój brat może zrobić jeżeli to co mu zostaje z wypłąty nie starcza na spłąte mieszkania, ? Kiedy komornik może przyjść i coś z domu wziąć w zamian za spłatę ? Czyli że weźmie tv pc itp

Bezimienny22 napisał:
z tego co wiem to nie ma już że na "bruk" itp. Jak to jest teraz z tym?
wręcz przeciwnie, jest eksmisja na bruk. Jeżeli nie ma srodków finansowych na splate to istnieje możliwość zajęcia ruchomości, wszystko zalezy od tego czy takowe ruchomości istnieją. A co do pytania kiedy? ciężko powiedzieć, pewnie wówczas, gdy spółka zlozy wniosek egzekucyjny. Najlepiej dogadać się ze spółką o jakieś raty, bo jak wejdzie komornik to naliczone zostaną dodatkowe nalezności

Tak jak piszę Cypcyk, prawo egzekucyjne pod tym wględem zostało zmienione, teraz są już przeprowadzane eksmisje na bruk ale tylko w okresie wiosenno letnim. Proponowałbym starać się o jakąś ugodę, bo koszta egzekucji mogą wplątać w spirale zadłużenia.

Powrót