Jaki organ państwowy kontroluje pieniądze w obrocie ?

• Autor wątku Autor wątku mateuszak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Czy jest jakiś organ państwowy ,który kontroluje na terenie Polski legalność pieniądza w obrocie gotówkowym? Skąd wiadomo czy te pieniądze nie są podróbkami drukowanymi przez zagraniczne służby ? Na terenie Polski funkcjonowało wiele drukarni z podrabianymi pieniędzmi . Te banknoty były tak świetnej jakości ,że biegły nie mógł je odróżnić .

Chodzi mi o pieniądze produkowane przez fałszerzy , zagraniczne służby specjalne , które krążą sobie gdzieś na rynku. Te banknoty mimo ,że są bez pokrycia to i tak nikt nie stara się ich usunąć z rynku , czy namierzyć .
Dlatego pytam czy jest w Polsce jakaś organizacja ,która losowo sprawdza czy banknot ,który np. Ja posiadam został wydany przez Narodowy Bank Polski czy może jest to bardzo dobrej jakości fałszywka nie do odróżnienia .

Drugie pytanie.
Czy jeżeli legalny pieniądz jest niszczony to czy jest zapisywany jego numer seryjny ?

Z tego, co wiem, zarówno banki, jak i firmy zajmujące się obsługą gotówki stale sprawdzają autentyczność banknotów i bilonu, które przechodzą przez ich ręce.

Pan Ripper ma rację, ja tylko dodam, że kiedy bierzemy utarg ze sklepu i wieziemy go do banku to przecież te banknoty są tam również przeglądane przez osoby, które są w tym zakresie przeszkolone.

Powrót