Jaki podatek od sprzedaży mnie obowiązuje?

• Autor wątku Autor wątku Karnich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karnich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Sporadycznie sprzedaje przedmioty zdobyte w grze (nie są one przezemnie przetwarzane ani w jakikolwiek sposób modyfikowane). Czasami jest to 100zł, czasami 1200 na miesiąc. Jaki procent opodatkowania od przychodu mnie obowiązuje? Znalazłam informację cytuję:

"Sprzedaż przedmiotów już istniejących (w formie odsprzedaży) – znajdzie tu zastosowanie 3% stawka podatku zryczałtowanego od przychodów ewidencjonowanych (zgodnie z interpretacją indywidualną Dyrektora Izby Skarbowej w Bydgoszczy z dnia 14 lutego 2017 roku 0461-ITPB1.4511.19.2017.1.JS,"

Jednak niektóre źródła podają 5% a jeszcze inne 18% i weź tu być mądry. Oraz drugie pytanie, co w wypadku jak bym np chciała sprzedać większość/całość swojego "dobytku" z gry naraz (około 14-16 tysięcy)? Zwłaszcza biorąc pod uwagę że większość tych przedmiotów jest w moim posiadaniu mniej niż 6 miesięcy. Mogą się przyczepić do tego jako do działalności gospodarczej gdy od paru miesięcy co miesiąc sprzedaje 2-3 przedmioty (nie przekracza 1300 miesięcznie)? No i kluczowe pytanie jaki procent podatkowy mnie tutaj obowiązuje?

Powrót