Jaki podatek za zakupy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku waldi1888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldi1888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
mój ojciec mieszka w Niemczech i kupuje czasami parę rzeczy gdzieś na aukcjach . Czy ktoś się orientuje czy on musi płacić jakiś podatek jako kupujący, tak jak to jest u nas podatek od umów cywilnoprawnych?
Czy jak sprzeda mi później taką rzecz czy też będzie musiał w Niemczech zapłacić podatek?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Proszę zapytać na niemieckim forum prawnym (o ile takie istnieje). Skoro ojciec mieszka w Niemczech i tam jest przeprowadzana transkacja to obowiązuje go niemieckie prawo podatkowe. Temat przenoszę.

Myślę, że rzeczy kupowane przez Twojego ojca na aukcjach w Niemczech, to oczywiście rzeczy ruchome. Od kupna lub sprzedaży rzeczy ruchomych nie płaci się jakiegokolwiek podatku. Jeśli jednak sprzedającym jest jakieś przedsiębiorstwo zobowiązane do doliczania do ceny niemieckiego VAT-u (Umsatzsteuer), obecnie 19%, to kupujący musi sprzedającemu zapłacić cenę powiększoną o 19% USt. Jeśli ojciec kupione rzeczy sprzedaje z zyskiem dalej, to ten zysk jest dochodem podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym jak każdy inny dochód.

Powrót