jaki podatek?

• Autor wątku Autor wątku stażysta123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stażysta123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry!

Mam pytanie dotyczące podatku po sprzedaży mieszkania. Sprawa dla mnie jest na tyle zawiła, że proszę o pomoc. 12 lat temu moja mama otrzymała ode mnie w akcie darowizny mieszkanie zapisane przez babcię. Jest jego jedyną właścicielką i obecnie to mieszkanie jest sprzedawane przez mamę, pieniądze ze sprzedaży mama przelewa na moje konto (darowizna), a ja z tych pieniędzy kupuję mieszkanie, w którym zamieszkam. Jaki podatek będzie trzeba zapłacić? Czy przekazanie mi z powrotem mieszkania przed jego sprzedażą, bym to ja stała się jego właścicielką wpłynęłoby jakoś na wysokość podatku?

Możesz rozwinąć, proszę? To w sytuacji, gdy mama przepisze na mnie własność mieszkania przed jego sprzedażą, czy to taki zabieg nie ma znaczenia.

Nie musisz nic przepisywać.

12 lat temu moja mama otrzymała ode mnie w akcie darowizny mieszkanie

Czyli ma je już powyżej 5 lat - sprzedaż takiego mieszkania jest zwolniona z podatku, nic nie robisz nawet PITu nie składasz.

pieniądze ze sprzedaży mama przelewa na moje konto (darowizna)

Aby ta darowizna była wolna od opodatkowania musisz spełnić łącznie dwa warunki:
- otrzymać ją na konto
- złożyc w terminie deklarację SD-Z2

Czy przekazanie mi z powrotem mieszkania przed jego sprzedażą, bym to ja stała się jego właścicielką wpłynęłoby jakoś na wysokość podatku?
TAK i to bardzo. Mieszkanie miałabyś króciej niż 5 lat i do tego pozyskane za zero złotych - a to oznacza, że z tytułu jego sprzedaży byłby do zapłaty podatek 19%. Oczywiście pomniejszony o ulga na własne cele mieszkaniowe itp. - ale ta opcja jest całkowicie bez sensu.

Powrót