Jaki powód chargebacku?

• Autor wątku Autor wątku tomo255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomo255

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

mam pytanie dotyczące reklamacji chargeback. Pod koniec listopada dokonałem zakupu butów w sklepie na brytyjskiej domenie. Zamówiłem jedną parę, a po dwóch dniach w zestawieniu transakcji pojawiły się dwie na jakichś chińskich sprzedawców (jedna transakcja w chińskich jenach, druga w USD, chociaż płatności dokonywałem w funtach). Po kilku dniach otrzymałem maila z informacją o wysyłce butów - podany został numer przesyłki i w śledzeniu rzeczywiście widać, że została wysłana z Szanghaju (to, że zginęła po drodze to inna kwestia - miała dojść w max 8 dni, minęło 24). Tak więc jedna transakcja wygląda na prawdziwą, ale ta druga nie jest moja i chciałbym ją zareklamować. Tylko właśnie nie wiem, którą, ponieważ obie są z jednego dnia, na podobne kwoty, sprzedawca po prośbie o podanie swoich danych, podał jeszcze inną firmę, zaś w mailu otrzymanym od operatora pocztowego z potwierdzeniem wysyłki widnieje informacja, że na billingu będzie xxx (nazwa jeszcze innej firmy).

Stąd nie wiem jak dokonać reklamacji chargeback. Chcę zareklamować obie - jedna jako nie moja, druga o nieotrzymaniu towaru. Tyle, że nie wiem kogo mam ''oskarżyć'' o co. Dodam, że kontakt ze sprzedawcą urwał się, nie odpowiada na moje wiadomości (prosiłem go o złożenie reklamacji o zaginięciu przesyłki).

Jestem ciekaw co to za mądrala przeniosła mój temat do działu Wielka Brytania. Przecież dla chargebacku nie ma to żadnego znaczenia, gdzie została dokonana transakcja. Procedury są te same, ponieważ prowadzi ją operator karty kredytowej.

Proszę więc o przeniesienie mojego tematu z powrotem do działu prawa konsumenta.

A moderatorowi radzę nie udzielać się w tematach, o których nie ma wiedzy.

Powrót