Jaki prawnik - Urząd Pracy

• Autor wątku Autor wątku ziemak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziemak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam zawiłą sytuacje z Urzędem Pracy.
Wziąłem bon o zasiedlenie. Informowałem panią w urzędzie, że jestem studentem. Nie poinformowała mnie, że jako student nie mam możliwości na umowę zlecenie płacić składek. Dostałem bon i długo myślałem nad pracą.
W końcu wybrałem pracę w swoim zawodzie w świetnej firmie, wykwalifikowali mnie teraz jeżdżę nawet w delegacje za granicę. Także bon z założenia jako aktywizacja zawodowa spełnił swoją rolę. Niestety jako student pracowałem na umowę zlecenie studenckie, gdzie nie mogłem odprowadzać składek. Myślałem, ze przejdzie bez rozliczenia za każdy miesiąc. Teraz, gdy dam papier, gdzie są rozpisane przychody z każdego miesiąca i składki - Urząd Pracy na pewno wypowie mi umowę. Czy jestem bez szans z urzędem, czy są jakieś inne możliwości. Mogę nawet opłacić składki za każde miesiąc, byle zapłacić mniej. 7,5 tysiąca to dość duża kwota.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ziemak napisał:
Wziąłem bon o zasiedlenie. Informowałem panią w urzędzie, że jestem studentem. Nie poinformowała mnie, że jako student nie mam możliwości na umowę zlecenie płacić składek.
Przede wszystkim, nie zadaniem Pani z PUP było zaznajomienie Pana z obowiązującymi powszechnie przepisami prawa, których treści są ogólnodostępne dla każdego obywatela RP.
Decydując się na pobranie bonu na zasiedlenie musiał Pan mieć świadomość jakie są jego warunki, zatem czasami warto samemu się zainteresować obowiązującymi przepisami prawa, aby móc ocenić jaki rodzaj pracy można wykonywać w związku z podjętymi zobowiązaniami, a nie liczyć, że wszystko zostanie, że się tak wyrażę "podane na tacy". Zwłaszcza, że to Pan podjął się wypełnienia warunków umowy. Ale w mojej ocenie nie wszystko tutaj stracone...
Zgodnie z aktualnym stanowiskiem Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w przypadku podjęcia przez studenta w wieku do 26 roku życia, który otrzymał bon na zasiedlenie pracy w oparciu o umowę zlecenie brak składek nie stanowi podstawy do żądania zwrotu bonu, ponieważ inny akt prawny (ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych) przewiduje taką możliwość.
Zatem w tym przypadku nie widzę podstaw do żądania zwrotu przez PUP środków otrzymanych w ramach bonu z powodu braku odprowadzania przez zleceniodawcę składek na ubezpieczenie zdrowotne od umowy zlecenie. Proszę dostarczyć do PUP zaświadczenie z uczelni, że Pan od dnia otrzymania bonu do dnia rozliczenia umowy studiował/studiuje i nie powinno być większego problemu z rozliczeniem umowy bez konieczności zwrotu pieniędzy.

Ostatnia edycja:
Super. Dzięki za odpowiedź. Jesteś wielki ;)
Bardzo ładnie wytłumaczyłeś.
Teraz mógłbyś mi powiedzieć, jaka specjalizacja w prawie zajmuje się takim sprawami ?
Chciałbym wziąć rozpiskę za każdy miesiąc z pracy, następnie zaświadczenie z uczelni i udać się do prawnika, który wystosowałby fachowe uzasadnienie oparte na artykułach prawnych.

ziemak napisał:
Teraz mógłbyś mi powiedzieć, jaka specjalizacja w prawie zajmuje się takim sprawami ?
Szczegółowo tę kwestię reguluje ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
ziemak napisał:
Chciałbym wziąć rozpiskę za każdy miesiąc z pracy, następnie zaświadczenie z uczelni i udać się do prawnika, który wystosowałby fachowe uzasadnienie oparte na artykułach prawnych
Póki co to szkoda czasu na zawracanie głowy prawnikowi. Proszę złożyć w PUP zestawienie osiągniętego wynagrodzenia w każdym miesiącu pracy oraz Pana pisemnej informacji o kontynuacji nauki na uczelni wyższej wraz z zaświadczeniem z uczelni... i proszę czekać na odzew PUP.

Powrót