Jaki Sąd wybrać gdy kontrahent nie płaci

• Autor wątku Autor wątku tools4u
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tools4u

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witam, poniżej opiszę zagadnienie do którego proszę o poradę prawną.

Prowadzę działalność gospodarczą (sprzedaż internetowa), regularnie sprzedaję również towar w systemie B2B, miałem stałego klienta który w październiku zakupił towar na kwotę ok 6000 pln, faktura wystawiona, wysłana mailem w pdf, termin płatności ustalony na 14 dni. Klient nie zapłacił. Maile, telefony nie skutkują, wysłałem wezwanie do zapłaty, odebrał, w dalszym ciągu nie zapłacił.

Chciałbym złożyć pozew jednakże nie wiem dokładnie gdzie. Czy brak wpłaty za fakturę to brak świadczenie pieniężnego i właściwym sądem będzie Sąd dla miejsca zamieszkania wierzyciela czy też dłużnika?

Jeżeli wierzyciela, to czy to będzie Sąd Gospodarczy, jeżeli tak, to złożenie pozwu uruchomi postępowanie w trybie uproszczonym (do 10kpln) oraz decyzja w postępowaniu upominawczym lub nakazowym, ale w dalszym ciągu przed Sądem w mojej lokalizacji.

Jeżeli zdecyduję się na e-Sąd, to decyzja zapadnie w postępowaniu upominawczym i jeżeli dłużnik złoży skuteczny sprzeciw, a na pewno złoży, sprawa przeniesiona zostanie do Sądu właściwego dla siedziby dłużnika, czyli będę musiał wynająć prawnika i pilnować sprawy w mieście 350 km od mojej miejscowości.

Czy moje obawy i przedstawione opcje są prawidłowe ?
Która opcja poza kwestią finansową (wniesienia opłaty za sprawę) jest bardziej skuteczna i korzystniejsza w mojej sytuacji ?

proszę o pomoc

Możesz złożyć pozew w sądzie rejonowym właściwym miejscowo sobie. Dopóki pozwany się nie sprzeciwi, to wszystko gra. No i nie będzie to na pewno w nakazowym.

witam, a co jeżeli się sprzeciwi ? czy sprawa zostanie przeniesiona do Sądu właściwego dla dłużnika, czy nadal będzie w moim Sądzie ?

dzwoniłem od sądu rejonowego, w informacji powiedziano mi że pozew złożyć mogę ale ze względu na miejsce świadczenia usługi najprawdopodobniej sprawa zostanie przeniesiona do sądu właściwego dla pozwanego. gdzie mógłbym to sprawdzić, co decyduje o określeniu miejsca świadczenia usługi (sprzedaż towarów handlowych na odległość) ?

Sprawa zostanie przeniesiona, jeśli pozwany złoży taki wniosek. Jeśli nic nie złoży - rozpatrywał będzie sąd do którego złożyłeś. Może być i tak, że np. ty jesteś z Przemyśla, pozwany ze Szczecina a sąd w Suwalkach. Dopóki nie wpłyną odpowiednie wnioski, to sąd w Suwałkach będzie to prowadził

Powrót