Jaki spadek po ojcu?

• Autor wątku Autor wątku Darkos28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darkos28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Mam pytanie odnosnie spadku po ojcu.
Jakieś 5lat temu została przepisana działka z domem po mamie ojca na rodzicow.
dwa lata temu ojciec zmarł. Nie napisał testamentu ani nic takiego.
Mam takie pytanie co bedzie z tym spadkiem?
Jak go przepisac?
Teraz jest do podziału matka ja i mój brat.
Czy babcia tez wchodzi w jakiś sposób do spadku?
I jescze jedno . Ojciec zmarł dwa lata temu i do dnia dzisiejszego nie było nic załatwiane w sprawie spadku. Od czego powinienem zacząć?

Spadek nabył Pan, pańska matka i brat, po 1/3 części każde z was. Najpierw postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku, później ewentualnie dział spadku. Tematy wielokrotnie poruszane na forum. Proszę poszukać na forum postów na te tematy. W razie jakichś wątpliwości pytać.

Myślę, że jozef k. się myli. Prawo do połowy spadku przysługuje matce a dopiero z drugiej połowy po 1/3 jest na matkę i braci. Powinieneś zrobić postępowanie spadkowe w sądzie.

alekny napisał:
Myślę, że jozef k. się myli. Prawo do połowy spadku przysługuje matce a dopiero z drugiej połowy po 1/3 jest na matkę i braci. Powinieneś zrobić postępowanie spadkowe w sądzie.

Nie myli się bo pisze o spadku a nie o całym domie.
Spadkiem jest połowa domu a dokładnie mówiąc połowa udziału w nim.
Po stwierdzeniu nabycia spadku matka będzie współwłaścicielem w części ułamkowej z udziałem w całości domu 4/6 a reszta po 1/6.

Ostatnia edycja:
alekny: Józef k. się nie myli. Spadek po ojcu nabyli Darkos 28, jego matka i brat, po 1/3 części każde z nich. To że w skład tego spadku wchodzi udział 1/2 we współwłasności nieruchomości, a drugie 1/2 jest udziałem matki, po ustaniu współwłasności małżeńskiej to osobna sprawa.

Powrót