Jaki tytuł przelewu - spłata zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku rafales
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafales

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam
Mam nietypowe pytanie. nawet nie jestem pewien, czy powinno się ono znaleźć w tym dziale.

Otóż "spłacamy z żoną" jej brata - żona dostała (akt notarialny) dom od rodziców.
I teraz tak. Ugadane mamy tak, że brat jej dostanie za swoją część 15 tys zł. Chcę na to mieć dowód :-) w postaci przelewu na jego konto. Tylko zastanawiam się nad tym jaki tytuł przelewu dać, żeby było wiadomo o co biega. Wiecie z rodziną to się wychodzi najlepeiej na zdjeciu.

Może ktoś mi coś zaproponuje. Nie chcę pisać, że to datek za oddanie części "udziałów" w domu, a chcę zaznaczyć to w taki sposób, żeby wynikało z tego przelewu, że na kwotę 15 tys oboje się dogadaliśmy.

A nie lepiej poprostu spisać takoa umowę między Wami? Potem na podstawie spisanej umowy zrobic przelew?

Wiesz tak też pomyślałem, ale niestety ten człowiek nie spisze takiej umowy ze mną. A ja a dokładniej moja żona chce mu to oddać i tyle. Wiesz ja nie będę chodził po sądach bo te 15 tys to mnie naprawdę wali.

Byłem u prawnika i gdzieś spisywałem co i jak napisać w tym przelewie, ale oczywiście gdzies w natłoku zadań i obowiązków zagubiłem.
A jakby taka umowa mogłe wyglądać? Chodzi tutaj o to, że te 15 tys to jest niby za to co włozyli juz do lokalu (góry budynku) w momencie gdy mieszkali. Teraz sie wyprowadzili, mieszkają na swoim. Ale oczywiście mając wszystkich za be chcą taką kasę.

Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc mam kilka pytań w sprawie tytułu przelewu.

Moja mama zrobiła dział spadku i wzniosła współwłasność nieruchomości i działki na której mieszka. W związku z tym musi spłacić resztę spadkobierców (współwłaścicieli). Nie posiada ona konta w banku, więc pieniądze będą przelane z mojego konta. Czy możemy tak zrobić ? Jakie informacje zamieścić w tytule przelewu żeby wszystko było w porządku prawnie ? Imię i nazwisko matki wraz z nr sprawy wystarczy czy coś jeszcze ?

Powrót