Jaki udział w zachowku

• Autor wątku Autor wątku DestroyerX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DestroyerX

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam
Chciałbym sie dowiedzieć jaki udział zachowku przysługuje każdemu z 3 dzieci jak na schemacie (podkreslone).
Jest też informacja ze z drugiego małżeństwa po zmarlej córce wszystkim została obdarowana wnuczka - czy ona też się tutaj wlicza do zachowku pomimo otrzymanego spadku (testament). Mój pełnomocnik wyliczył 1/18 - zgadza się? Bo mam sprzeczna informacje z której wynika że obdarowany na mocy testamentu nie jest wliczany do zachowku wiec zostaje linia dzieci z pierwszego małżeństwa - każde z dzieci ma po 1/4 zachowku i po 2gim synu trójka dzieci miałaby po 1/12

https://zapodaj.net/plik-VVXTdIRMo4

Trudno odpowiedzieć, póki co podał Pan za mało informacji albo nie do końca ściśle. Nie wiadomo w końcu czy dziadek miał troje czy czworo dzieci. Z tego co można wywnioskować to chodzi o prawo do zachowku po zmarłym dziadku (A). Dziadek (A) miał troje dzieci (X, Y i Z). Jeden z synów (X) zmarł wiele lat temu i nie miał zstępnych. Drugi syn (Y) zmarł przed swoim ojcem lecz miał zstępnych (trzech synów - Y1, Y2 i Y3) - i osoby te żyją. Córka (Z) także zmarła przed dziadkiem lecz miała zstępnych (jedną córkę - Z1) - i córka ta żyje. "A" sporządził ważny testament, w którym jako jedyną powołaną do całości spadku po nim wyznaczył "Z1". Następnie "Z1" przyjęła spadek. Jeżeli tak właśnie jest to po pierwsze "Y1", "Y2" oraz "Y3" przysługuje prawo do zachowku i o ile osoby te na dzień otwarcia spadku nie były małoletnie ani trwale niezdolne do pracy to każdemu przysługuje połowa wartości spadku jaki by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym. Biorąc to pod uwagę najpierw trzeba ustalić udział spadkowy "Y1", "Y2" oraz "Y3" - dla każdego z nich wynosi on 1/6 spadku. Zatem wartość zachowku w takim stanie rzeczy to 1/12 wartości mienia spadkowego dla każego z "Y1", "Y2" oraz "Y3".

Przy wariancie, że "A" miał jednak czworo dzieci to zmianie ulega jedynie ułamek - zamiast 1/12 byłaby to 1/18.
DestroyerX napisał:
Bo mam sprzeczna informacje z której wynika że obdarowany na mocy testamentu nie jest wliczany do zachowku...
Nie ma takiego przepisu.

Ostatnia edycja:
Powrót