Jaki zostanie naliczony podatek od darowizny?

• Autor wątku Autor wątku AS79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AS79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie moja sprawa dotyczy podatku od darowizny jaki będe musiał zapłacić skarbówce, gdyż życzliwi donieśli, że zgodnie z zapisem nie mieszkałem tam przez pięć lat od momentu ów zapisu nieruchomości... czy skarbówka nalicza podatek od kwoty darowizny zadeklarowanej w umowie kilka lat temu czy wycenia to na chwilę obecną?

Po pierwsze obowiązek podatkowy powstał w chwili dokonania darowizny. Skoro podatek nie został zapłacony, powstała zaległość podatkowa, a więc będą odsetki. Wartość przedmiotu darowizny ocenia się na dzień jej dokonania.

Notariusz uświadomił mnie bym się niezwłocznie zameldował jako obdarowany w nowym domu i być zameldowanym przez min. 5 lat by właśnie nie płacić podatku i tak też zrobiłem, ale niestety donos... który mówi, że tam nie przebywłem przez wymagany okres 5 lat.

jeżeli byłeś zameldowany to w czym problem...?

Pytanie tylko jakie dowody jest w stanie przedstawić skarbówka?

Donos to żaden dowód!!!!
- proszę przedstawić dowody przeciwne.
PS
zamieszkiwanie w danym miejscu nie musi wiązać się z ciągłym w nim przebywaniem.

Decyzja oparta tylko na informacji pochodzącej od anonimowej osoby jest delikatnie mówiąc wadliwa.

Czyli jak się zameldowałem jakieś kilka miesięcy po zapisie nie mam czego się obawiać?

Zależy od tego ile miesięcy po zapisie?
wyciąg z ustawy o podatku od spadków i darowizn(jeden z warunków zwolnienia)
5) będą zamieszkiwać będąc zameldowanymi na pobyt stały w nabytym lokalu lub budynku i nie dokonają jego zbycia przez okres 5 lat:

a) od dnia złożenia zeznania podatkowego lub zawarcia umowy darowizny w formie aktu notarialnego - jeżeli w chwili złożenia zeznania lub zawarcia umowy darowizny nabywca mieszka i jest zameldowany na pobyt stały w nabytym lokalu lub budynku,

b) od dnia zamieszkania potwierdzonego zameldowaniem na pobyt stały w nabytym lokalu lub budynku - jeżeli nabywca zamieszka i dokona zameldowania na pobyt stały w ciągu roku od dnia złożenia zeznania podatkowego lub zawarcia umowy darowizny w formie aktu notarialnego.

Ale trzeba było spełnić jednocześnie dwa warunki - zamieszkanie i zameldowanie na pobyt stały.

Powrót