Jakie dane do faktury powinna podawać osoba fizyczna posiadająca dwa imiona?

• Autor wątku Autor wątku anna_maria_poczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna_maria_poczta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jakie dane do faktury powinna podawać osoba fizyczna posiadająca dwa imiona:

A) dwa imiona obowiązkowo (tak jak w akcie urodzienia i w dokumencie tożsamości, mimo iż w życiu codziennym w kontakcie ze znajomymi / rodziną używa się tylko pierwszego imienia)
B) tylko pierwsze imię (mimo, że w akcie urodzenia i w dowodzie tożsamości znajdują się dwa imiona, to podanie drugiego imienia byłoby błędem z uwagi na to, iż w życiu codziennym w kontakcie ze znajomymi / rodziną używa się tylko pierwszego imienia)

?

Chodzi o zakupy w sklepach internetowych.

Dla wszelkiego rodzaju urzędów i instytucji w dokumentach wszystko musi się zgadzać. Jeżeli masz w akcie urodzenia, dowodzie etc. dwa imiona to we wszystkich dokumentach musisz podawać oba. Inaczej taki dokument może zostać podważony i będzie problem.

Lovor napisał:
Poprawna jest odp A.
Nigdy nie podaję dwóch imion. W stosunkach cywilnoprawnych nie widzę sensu. Co mi niby grozi? Sprzedawca nie uzna mi reklamacji? Przecież to absurd.

yogi123 napisał:
Nigdy nie podaję dwóch imion. W stosunkach cywilnoprawnych nie widzę sensu. Co mi niby grozi? Sprzedawca nie uzna mi reklamacji? Przecież to absurd.

To że do tej pory coś się nie wydarzyło nie oznacza że nigdy się nie wydarzy. Popełniasz bardzo poważny błąd logiczny.

yogi123 napisał:
A ja nigdy nie wyłączam bezpieczników gdy grzebie coś przy kablach i nigdy nic się nie wydarzyło, nie widzę sensu.

Lovor napisał:
A ja nigdy nie wyłączam bezpieczników gdy grzebie coś przy kablach i nigdy nic się nie wydarzyło, nie widzę sensu.
Wcale się nie dziwię :D Przykład iście "trafiony".

Podaj proszę jakiś przykład z życia, gdy brak podania drugiego imienia w sklepie zniweczył uprawnienia kupującego.

Owner99 napisał:
To że do tej pory coś się nie wydarzyło nie oznacza że nigdy się nie wydarzy. Popełniasz bardzo poważny błąd logiczny.
Zauważ, że chodzi o sklep internetowy i o drugie imię. Czyli w moim odczuciu dość nieistotna kwestia. Podaj proszę jakiś przykład z życia, gdy brak podania drugiego imienia w sklepie zniweczy uprawnienia kupującego.

Ostatnia edycja:
Powrót