jakie dokumenty do urlopu okolicznościowego na slub pracownika za granicą

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
535
Cześć,
Pracownik wziął ślub za granicą (kraj UE), czy aby otrzymac 2 dni urlopu okolicznościowego wystarczy okazanie zagranicznego aktu małzeństwa czy pracownik powinien dokonać transkrypcji w USC i dopiero otrzyma urlop okolicznościowy? Co w sytuacji jesli pracownik wziął ślub z mężczyzną? Czy tutaj przysługuje urlop okolicznościowy?

W zasadzie wystarczyłaby nawet sama informacja. Zależy od wewnętrznych uregulowań. Najczęściej można się spotkać z dostarczeniem aktu małżeństwa i to nawet do wglądu. Ogólnie obowiązujące przepisy tego nie regulują. Transkrypcja to według mnie już za duże kombinowanie.

W/G MNIE WYSTARCZY podać sam nr aktu (sygnature)
z meżczyzną też jest ślub

Nie powinno być tak, że uprawnienie przysługuje wówczas, gdy w jego wyniku powstaną faktyczne skutki na gruncie prawa cywilnego? Aby państwo polskie oficjalnie uznało małżenstwo zawarte za granicą, konieczna jest transkrypcja zagranicznego aktu małżeństwa w polskim urzędzie stanu cywilnego. Na ślub wyznaniowy (nie konkordatowy) urlop okolicznościowy już nie przysługuje.
Ślub mężczyzny z mężczyzną - nowe prawo pozwala na sporządzenie polskiego aktu malżeństwa pary jednopłciowej, ale w świetle prawa nadal nie są małżeństwem.

Znalazłam odpowiedzi na moje pytania na prawo.pl

choc nawet tam jest informacje, że część prawników stoi jednak na stanowisku, że ślub uprawnia pracownika do urlopu okolicznościowego tylko, jeśli małżeństwo wywiera skutki cywilnoprawne.

Zgodnie z rozporządzeniem prawo do urlopu okolicznościowego przysługuje wyłącznie w przypadku gdy taki ślub wywołuje skutki prawne.
W przypadku ślubu za granicą ważne jest wywołanie skutków prawnych w kraju jego zawarcia, nawet jeżeli nie wywołuje on skutków prawnych w Polsce.

Wlasnie nad tym się zastanawiam, czy slub musi wywoływać skutkie prawne czy nie, aby urlop okolicznościowy przysługiwał. @Testovironian, piszesz, ze zgodnie z rozporządzeniem musi byc skutek prawny. W którym miejcu w rozporzadzeniu jest o tym mowa?

to oczywiste, ze chodzi o związek w sensie prawnym a nie zabawę wg np. wierzeń pradawnych słowian

Powrót