Jakie dokumenty i gdzie? Zakup na Allegro!

• Autor wątku Autor wątku Aleksandra Reinke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandra Reinke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! :help:
Na aukcji internetowej w Serwisie Allegro korzystnie kupiłam bujawkę.
Po zakończeniu aukcji otrzymałam od sprzedawcy meila z z gratulacjami wygranej aukcji i danymi wraz z nr konta do przelewu. Jednak nie wpłaciłam, bo konto sprzedającego zostało zawieszone, a nr tel, który podał w danych w serwisie nie istnieje.
Ja w każdej chwili jestem gotowa uiścić sprzedawcy należność za zakupiony towar, jednak on widocznie nie chce go sprzedać. Nie odpowiada na meile, nie zareagował na wezwanie przedprocesowe. Aukcja jest prawnie awartą umową kupna - sprzedaży więc chcę dochodzić swoich praw do towaru w sądzie.
Proszę o informacje jakie dokumenty i gdzie muszę złożyć i na jaki paragraf dokładnie należy się powołać.
Z góry dziękuję za pomoc :)

Chodzi Ci o bujawkę taką dla dziecka wartą kilka dych? Jak tak to po co sobie tym głowe zawracac :) A moze bujawka = auto w jakimś slangu ^^
Jak Ci sie chce to zobacz dane tej osoby, sprawdź czy jest tam sąd rejonowy a jak nie ma to szukaj dla tej gminy, zrób wydruk aukcji i wezwania do wykonania umowy z potwierdzeniem nadania i odbioru/lub zwrotem, zaznacz ze jakby pozwany przeczył samemu faktowi aukcji (a raczej tego nie bedzie robil) ze sąd moze poprosic zespol allegro o wystawienie dokumentu potwierdzajacego warunki/przebieg aukcji. Allegro Ci tego samo nie wysle bo im sie nie chce heh. Pozew wypełnij na urzędowym formularzu (spróbuj w postępowaniu uproszczonym), zapłacisz 30zł, wyslij do wydziału grodzkiego i czekaj. Jak sie okaze ze sprawa "zawiła" to bedzie zwykły tryb. Nie musisz sie na żadne art. powoływać ale jak chcesz to dla Ciebie najwazniejszy Art. 70[2]. par 2. k.c.

W razie problemów lub niejasności najprościej zadzwonić i spytać w sądzie :)

a moze to bylo usilowanie oszustwa i Bogu powinnas dziekowac ze nie wplaciłas tych pieniedzy....:)

konta allegro nie blokuje tak za nic... musieli miec powody lub informacje...

Powrót