jakie dokumenty muszę skompletować do podziału majątku???

• Autor wątku Autor wątku pecatto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pecatto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam ogromną prośbe. jestem od trzech lat po rozwodzie ale do tej pory nie uregulowałem spraw dotyczących podziału majątku. jestem jednym z trzech współwłaścicieli niruchomości którą budowałem od podstaw chcę złożyć wkoncu do sądu wniosek o podziała tego majątku i raz na zawsze zamknięcie tamtego rozdziału życia, jakie dokumenty musze skompletować uwzględniając fakt że dwóch pozostałych współwłaścicieli to była żona i była teściowa?drugą sprawą jest to że musze założyc również sprawę o zniesienie współwłasności i też nie bardzo wiem od czego zacząć. PROSZĘ O POMOC!

Witam,
podstawowe pytanie to w jaki sposob doszlo do powstania wspolwlasnosci (zakup, darowizna?- chodzi o działkę).
Jaka jest wielkosc udziałów?

Możesz podzielić majątek dorobkowy. Czyli kompletuj dokumenty które stwierdzają, że nabyliście ruchomości (n.p auto), nieruchomości w czasie trwania związku. Cała filozofia..

Nie zakładaj drugiej sprawy. Wnoś o podział majątku dorobkowego - wyrównania udziałów.
Sąd zadecyduje co komu...

Mój obecny mąż pa podobną sprawę, jest 6 lat po rozwodzie, a sprawa o podział majątku, gdzie jest w 1/4 części współwłaściecielem toczy się od prawie czterech lat.Wszystko zależy od drugiej strony-tj. czy Twoja była żona i teściowa chcą się podzielić?U męża to tragedia, wnoszenie bzurnych wniosków,kłamstwa świadków, 3 wyceny biegłego-potem podważanie wycen, szantąż, uniemożliwianie kontaktów z małoletnim dzieckiem w odwecie, pisma do Inspektoratu Budowlanego, do Wojewody i do innych Instytucji, nie stawianie się na sprawę żony lub pełnomocnika itd...........Na szczęście wszystko się dobrze kończy i obie Panie będą chyba musiały wziąść kredyt,żeby go spłacić, ale już kombinują ,żeby Sąd im na raty na okres 10lat tą spłatę rozłożył.
Reasumując wnieś tylko o podział majątku, a Sad zdecyduje jak podzielić ten majątek

Jowita39 napisał:
Na szczęście wszystko się dobrze kończy i obie Panie będą chyba musiały wziąść kredyt,żeby go spłacić, ale już kombinują ,żeby Sąd im na raty na okres 10lat tą spłatę rozłożył.
Reasumując wnieś tylko o podział majątku, a Sad zdecyduje jak podzielić ten majątek

Szanowna Pani Jowito. Używa pani trybu przypuszczającego nadmiernie optymistycznego!
1. Prawomocny wyrok nie zapadł. Stronie jeżeli w SR w ich mniemaniu zapadnie wyrok niekorzystny. Przysługuje apelacja do SO.
2. Nie kombinują. Maja prawo wnioskować o spłatę w ratach rozłożoną w czasie. Sąd przychyli się do wniosku lub nie.
3. Więc jak się skończy to tylko domysły..
4. Szczęście to pojęcie filozoficzne - względne.

Powrót