Masin
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 227
W zeszłym roku miałem kolizję z sarną. Miejsce nieoznakowane, wezwałem policję. Z uwagi na potrzebę rychłego przywrócenia auta do użytku, wziąłem zrzeszonego rzeczoznawcę do wyceny szkody, a następnie sam naprawiłem samochód.
Chciałbym wysłać dokumenty Starostwu Powiatowemu, do którego należy droga. Może uda się wywalczyć jakieś odszkodowanie (wiem, mała szansa). Co powinienem wysłać? Posiadam:
- dokumenty od rzeczoznawcy z wyceną, 5 stron,
- zdjęcia od rzeczoznawcy, 4 kartki z naklejonymi fotografiami,
- pismo przysłane z policji,
- fakturę od blacharza/lakiernika,
- fakturę ze sklepu z częciami,
- umowę k-s na używane reflektory,
- NIE posiadam umowy na zderzak.
Czy powinienem skserować to wszystko i kopie wysłać starostwu? czy kopie potwierdzić u notariusza? czy dodać jakieś pismo, wniosek, że proszę o odszkodowanie? I wreszcie, co zrobić, aby nie być stratny za zderzak? Widać, że to jest inny zderzak, jest od innej wersji. (Mam zdjęcie zrobione kilka godzin przed kolizją, gdzie samochód ma stary zderzak, który jeszcze był cały.)
Chciałbym wysłać dokumenty Starostwu Powiatowemu, do którego należy droga. Może uda się wywalczyć jakieś odszkodowanie (wiem, mała szansa). Co powinienem wysłać? Posiadam:
- dokumenty od rzeczoznawcy z wyceną, 5 stron,
- zdjęcia od rzeczoznawcy, 4 kartki z naklejonymi fotografiami,
- pismo przysłane z policji,
- fakturę od blacharza/lakiernika,
- fakturę ze sklepu z częciami,
- umowę k-s na używane reflektory,
- NIE posiadam umowy na zderzak.
Czy powinienem skserować to wszystko i kopie wysłać starostwu? czy kopie potwierdzić u notariusza? czy dodać jakieś pismo, wniosek, że proszę o odszkodowanie? I wreszcie, co zrobić, aby nie być stratny za zderzak? Widać, że to jest inny zderzak, jest od innej wersji. (Mam zdjęcie zrobione kilka godzin przed kolizją, gdzie samochód ma stary zderzak, który jeszcze był cały.)
Ostatnia edycja: