Jakie koncesje zezwolenia na obrót papierami wartościowymi ?

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam,

czy spółka z o.o. może prowadzić własnoręczne wyszukiwanie ciekawych inwstycji i organizować prywatne subskrypcje na akcje ? Nie wiem czy jasno się wyraziłem : mniej więcej sprawa wygląda tak : spółka A, o którą się rozchodzi, ogłasza komunikat o chęci powołania nowej spółki B - która będzie inwestować w konkretne przedsięwzięcia. Spółka A szukałaby inwestorów gotowych włożyć pieniądze na założenie tej spółki B. Czy to jest legalne ? Czy zarząd A może być identyczny jak B ?

Pozdrawiam,
Paweł.

No a czemu miałoby nie być??? Spólką zoo może przecież inwestować. Tym bardziej może mieć wspólników, a nawet musi.

Świetnie. Chcę zorganizować prywatny fundusz inwestycyjny, dla małego grona inwestorów. Chodzi o to, żeby wszystko było legalne, dlatego pytam.

Robi to wiele osób. Zastanowić się można nad spółką komandytowo-akcyjną. Plusy są takie, że kapitał w niej może się szybko zmieniać (obrót akcjami), natomiast zarządzanie leży w rękach tych samych osób (komplementariuszy), których nie można zmienić tak jak zarządu w sp. z o.o.
Czyli ty zarządzasz i nikt nie ma na to wpływu, natomiast inwestorzy są akcjonariuszami, którzy mogą wchodzić i wychodzić kiedy chcą (w wielkim uproszczeniu).

Powrót