jakie konsekwencje???

• Autor wątku Autor wątku praxiss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

praxiss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
prowadzę działalność w formie spółki cywilnej. Chcę swój wpis do ewidencji rozszerzyć o zarejestrowanie innej firmy wykonującej dokładnie to samo. (A może lepiej zarejestrować nową firmę na oddzielnym wpisie do e.d.g?) Obie firmy będą zarejsetrowane w tym samym miejscu (tam gdzie jestem zameldowany i moi wspólnicy sc też). Co mi grozi jeśli zawiążę umowę pomiędzy sc a moją nową firmą na usługi projektowe w ramach podwykonawstwa (na konkretny projekt)??? Przyczyną takiego posunięcia jest zdobycie dodatkowych dochodów (polepszenie zdolności kredytowej) bo w sc mam tylko 10% a nie chcę z niej wystąpić. Wszystko byłoby niby w porządku, nawet pewnie większy podatek w sumie zapłacę, ale co może mi zrobić US w takiej sytuacji??? Co grozi mi i wspólnikom sc???

jakie konsekwencje

witam
prowadzę działalność w formie spółki cywilnej oraz chcę zarejestrować nową działalność. Zamierzam pomiędzy sc a nową firmą zawrzeć umowę na podwykonanie projektu. Jakie konsekwencje ze strony urządu skarbowego mnie czekają (wspólników sc)??? Dodam że celem tego jest zwiększenie moich dochodów bo w sc mam 10% a jednoczesnie nie mogę (nie chcę) wystapić z tej spółki.
Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam

Chwila chwila prowadzisz już działalność jako wspólnik s. c. i chcesz założyć nową działalność na siebie by współpracować ze wspólnikami tej samej spółki s. c.?? Dobrze rozumiem??

Tak, dobrze rozumiesz. spółka wygrała przetarg publiczny a ja chciałbym zawiązać umowę pomiędzy nową zarejestrowaną firmą (jednoosobową działalnością gospodarczą) a sc na podwykonanie projektu. Wiem, że to jakby umowa z samym sobą... ale co jeśli tak zrobię??? (do tego obie firmy byłyby zarejestrowane w tym samym miejscu - bo ja i moi wspólnicy - rodzina - jesteśmy zameldowani pod tym samym adresem czyli ten sam Urząd Skarbowy).

Nie można mieć kilku wpisów do ewidencji działalności gospodarczej. Wpis jest jeden, natomiast mogą być różne rodzaje działalności, np zamiatanie ulic, leczenie kotów, wróżenie z fusów itp. :)
Temat przenoszę na 'gospodarcze'.

Nie da rady tak przekombinować choćbyś się wysilała na jakie chcesz sposoby. Choćby z uwagi, co wskazał Janusz M., że osoba fizyczna może być raz wpisana do ewidencji pod tym samym numerem, może mieć jeden REGON.

Pozostaje Ci założyć jednoosobową spółkę z o. o., w której będziesz prezesem zarządu i przystąpienie spółki do s. c.

Ostatnia edycja:
Oczywiście oprócz udziału w spółce cywilnej, można prowadzić dodatkowo inną działalność gospodarczą, nawet kilka innych. Nie ma zakazu.
Natomiast przyjęcie zlecenia od "swojej" s.c. przez "swoją" firmę .... :what: z takiej samej branży, to podejrzanie wygląda.

Na sp z o.o. nie mam kapitału. Wiem ze to podejrzane co chcę zrobić ale moje zamiary są uczciwe. Wpis miałbym jeden (ten sam nr ewidencyjny) ale dwie działalności ajko osoba fizyczna. Raz w spółce, a raz jednoosobowy. Regon będzie inny a na pewno NIP inny niż w sc. Umową na drugą firmę chciałbym po prostu zwiększyć swoje dochody (potrzebuję do zdolności kredytowej). W rzeczywistości sc wystawi fakturę inwestorowi a nowa firma wystawi społce cywilnej na np. 80% z tej faktury. Oczywiście najnormalniej zapłacę podatek itd... A moje pytanie to: co zrobi urząd skarbowy lub co może zrobić???

Powrót