Jakie mam prawa po likwidacji firmy

• Autor wątku Autor wątku ad68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad68

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Od 20 lat pracuję w małej firmie budowlanej, zatrudniającej w porywach 4 - 6 pracowników (4 jest w tej chwili). Od dwóch miesięcy nie mamy zleceń, siedzimy w domu i jesteśmy w gotowości do pracy. Szef cały czas płacił nam i mówił, że mamy jeszcze chwilę wytrzymać. Dziś dowiedziałem się całkiem przypadkiem, że zamknął firmę, a świadectwa pracy wysłał nam pocztą. A co z okresem wypowiedzenia? Czy tak można? Nic nie podpisywaliśmy, cały czas byliśmy na telefon ( zdarzały się jakieś pojedyncze prace, gdzie nas wzywał).
Czy mamy odebrać pocztę? Czy lepiej iść na L4? Naprawdę nie wiem, jak się bronić....

ad68 napisał:
A co z okresem wypowiedzenia? Czy tak można?
Na razie nic nie wiadomo , być może zwolnił was ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia , ale za ten czas należy sie kasa
należy się skontaktować z pracodawcą i dopytać co i jak dopiero jak nie będzie wynagrodzenia z okres zwolnienia ze świadczenia pracy to pozostaje PIP i sad pracy

Przepis prawny:
Art. 361. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony lub umowy o pracę zawartej na czas określony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.

§ 2. Okres, za który przysługuje odszkodowanie, wlicza się pracownikowi pozostającemu w tym okresie bez pracy do okresu zatrudnienia.

Art. 36.2. W związku z wypowiedzeniem umowy o pracę pracodawca może zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy do upływu okresu wypowiedzenia. W okresie tego zwolnienia pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Powrót