Jakie moje dokumenty posiada PUP.

• Autor wątku Autor wątku Kenas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Dziś się wyrejestrowałem z urzędu pracy. Kobieta powiedziała, że dziękuję za formalność i tyle, po godzinie zadzwonił dział rekrutujący z pewnej firmy informując mnie, że spotkanie dotyczące mojego podania o pracę jest jutro o godzinie 10. W domu nie znalazłem świadectwa ukończenia szkoły ani też wzmianki o badaniach, które robiłem przed stażem. Jak myślicie, czy urząd pracy będzie miał te dokumenty? Bo zupełnie nie pamiętam czy dałem im oryginał... Dokumenty kwalifikacji np mam w domu oryginały :)

Jeśli zły dział to przepraszam ale szukam szybkiej odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Kenas napisał:
W domu nie znalazłem świadectwa ukończenia szkoły ani też wzmianki o badaniach, które robiłem przed stażem. czy urząd pracy będzie miał te dokumenty? Bo zupełnie nie pamiętam czy dałem im oryginał...
Jeśli chodzi o świadectwo ukończenia szkoły to na pewno PUP nie ma oryginału, jedynie kserokopię, a jeśli chodzi o badania lekarskie przed stażem, to być może mają oryginał, jeśli za Pana badania płacił PUP. Tylko po co nowemu pracodawcy Pana badania zrobione X-czasu temu do innego pracodawcy?

Świadectwa ukończenia szkół / uczelni przedstawia się do wglądu.

Tylko właśnie świadectwo powinno być z papierami od kwalifikacji, a tu lipa... Papierki są wszystkie prócz świadectwa ;/ Kurcze, najgorsze jest to, że nie informował mnie człowiek od rekrutacji czy przy jutrzejszej rozmowie trzeba mi te świadectwo...

Jeszcze udzielcie mi informacji czy jest taka możliwość, że jak jutro z rana zadzwonię do urzędu to czy powiedzą mi czy czasem nie ma u nich oryginału? Czy muszę jednak ich odwiedzić ;/

Kenas napisał:
Jeszcze udzielcie mi informacji czy jest taka możliwość, że jak jutro z rana zadzwonię do urzędu to czy powiedzą mi czy czasem nie ma u nich oryginału? Czy muszę jednak ich odwiedzić ;/
W urzędach obowiązuje ścisła ochrona danych osobowych... trudno zatem, żeby przypadkowemu rozmówcy (bez możliwości weryfikacji) zawierzyć, że faktycznie jest osobą, o której podanie danych prosi. Obawiam się, że wizyta w PUP jest nieunikniona.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
§*5.*1. Osoba ubiegająca się o*zarejestrowanie jako bezrobotny albo poszukujący pracy w*trybie określonym odpowiednio
w*§ 2 ust. 1 pkt*1 albo ust. 2 pkt*1 przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji:
1) dowód osobisty albo inny dokument tożsamości;
2) odpowiednio: świadectwa ukończenia szkoły, dyplomy lub inne dokumenty potwierdzające kwalifikacje lub zaświadczenia
o*ukończeniu szkolenia;
3) świadectwa pracy i*inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów
ustawy;
4) dokumenty stwierdzające przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli takie posiada.

5. Powiatowy urząd pracy może sporządzać kserokopie oraz dokonać zeskanowania dokumentów, o* których mowa
w*ust. 1 i*2, w*zakresie niezbędnym do ustalenia statusu i*uprawnień.

Kosssz napisał:
Ale za zgodą bezrobotnego w PUP może się znaleźć kopia.
nie wymagana jest zgoda ze strony bezrobotnego

Powrót