Jakie naleza mi sie swiadczenia?

• Autor wątku Autor wątku zalamana32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zalamana32

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam serdecznie. Mam kilka pytan dotyczacych swiadczen socjalnych w Niemczech. Otoz jestem zameldowana w Niemczech okolo 3.5 roku. Mieszkam razem z 10cio letnia corka, ktora chodzi tu do szkoly i z moim przyjacielem. Niestety wydaje mi sie, ze niedlugo bede zmuszona opuscic jego mieszkanie. Mam pozwolenie na prace i pozwolenie na pobyt w Niemczech. Niestety nigdy tu nie pracowalam jak i nie pobieram kindergeldu. Jestem zarejestrowana w Agentur für Arbeit, jako Arbeitsuchend. Mam pytanie, czy w sytuacji, kiedy musialabym wyprowadzic sie z mieszkania przyjaciela, mam szanse starac sie o jakas pomoc od panstwa Niemieckiego w znalezieniu mieszkania i ewentualnej pomocy finansowej w jego oplacaniu? Chce isc do pracy, ale sadze, ze sama sobie nie poradze ze wszystkimi kosztami. Jezeli mam jakies prawo, do jakichkolwiek swiadczen prosze o podpowiedz dokad mam sie udac? Do jakich Amtow i jakie dokumenty beda mi potrzebne? Za pomoc z gory dziekuje.

na pewno do Jobcenter trzeba sie udac
normalnie należy sie z pozwoleniem na prace
ale myślę ,ze trzeba mieć jakiś okres przepracowany
rok przepracowany potem ALG1 i dopiero możną starac się o ALG2(i pomoc tam)
tak przynajmniej to wygladalo u innych

Czyli rozumiem, ze jesli nie pracowalam nigdy w Niemczech i bede musiala sie wyprowadzic od przyjaciela, to najzwyczajniej moge wyladowac na ulicy z dzieckiem i nikt mi nie pomoze?

udaj sie do Jobcenter czy ARGE nie wiem jak tam u was sie to nazywa i tam Ci wszystko powiedza
czy nalezy sie czy nie(Alg 2)

Dziekuje. Wlasnie wrocilam z ARGE i co sie okazuje nalezy mi sie socjal. Musze tylko sama znalezc mieszkanie na dwie osoby jest to 60m2 i KM nie moze przekraczac 351 euro. Do tego oplaca mi Krankenversicherung, NK, i dostanie pieniadze na zycie na mnie 359 euo, a na moje dziecko 251. Oprocz tego nalezy mi sie jeszcze Kindergeld. Tylko musze wypelnic 1500 papierkow i doniesc w ciagu 14dni. Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje za rade, a to co mi sie nalezy, to sie nazywa jakos SGB II.

nie dostaniesz tyle na dziecko bo ta kwota ktora podajesz jest juz wliczony w nia kindergeld(czyli doplaca tylko roznice do tego)
251 bo tyle nalezy sie na dziecko miesiecznie na utrzymanie(razem z kindergeld)

do tego oplaca Ci rentowe ubezpieczenie i mozna zlozyc wnioski GEZ na zwolnienie z oplaty radio-telewizor
pozyczke bez % na kaucje mieszkania udziela tez.....plus dodatek na samotna matke

jezeli nie masz aliment to z Jugendamt dostaniesz takowe(tylko matki samotne)

ale rowniez beda odliczne z zasilku ALG II

Ostatnia edycja:
Powrót