Jakie opłaty pobiera komornik?

• Autor wątku Autor wątku galon35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galon35

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam
Mój były zakład pracy zalega mi z wypłatą wynagrodzenia na sumę 4500 zł,sprawa wygrana w sądzie pracy mam wyrok sądowy z klauzulą wykonalności o wypłatę zaległego wynagrodzenia, niestety były pracodawca nie reaguję na wyrok sądu, chcę sprawę zgłosić do komornika w celu wyegzekwowania zasądzonej sumy, jakie w związku z tym poniosę opłaty jako wierzyciel?

komornik rozpocznie egzekucję za darmo na mój wniosek?

galon35 napisał:
komornik rozpocznie egzekucję za darmo na mój wniosek?

Wszystkie egzekucje komornik rozpoczyna za darmo od 01.01.2002 r. to jest od kiedy przestał być pracownikiem sądu i rozpoczął własną "działalność gospodarczą". Dla tych co nie wierzą, fragment zmiany ustawy z 2001 r:

„Art. 28. Komornik jest osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów: o podatku dochodowym od osób fizycznych, o ubezpieczeniach
społecznych oraz o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym.”;

Ostatnia edycja:
Tez nie placilam na początku egzekucji jako wierzyciel,ale gdy moj byly pracodawca=dłużnik oglosil upadlosc.to wowczas musialam zaplacic koszty przy umorzeniu sprawy ,okolo 60 zl ,ale jednak .

wnm napisał:
Tez nie placilam na początku egzekucji jako wierzyciel,ale gdy moj byly pracodawca=dłużnik oglosil upadlosc.to wowczas musialam zaplacic koszty przy umorzeniu sprawy ,okolo 60 zl ,ale jednak .
Jeśli to było niecelowe wszczęcie to się należało.

Jak najbardziej celowe ,trochę zostalo odzyskane ,ale jeszcze 10 tys zostalo do odzyskania .Na pismie bylo pouczenia ,ze mam zaplacic te 60 zl ,ale jednoczesnie mam prawo dichodzic zwrotu od dluznika .O taką kwote nie chce mi sie chodzic po sadach znowu .

No to komornik powinien tą kwotą obciążyć dłużnika lecz pobrać ją od Skarbu Państwa - właściwego Sądu Rejonowego.

To nie wiedziałam ,napisane przez komornika to wpłaciłam . Nie podałam ,że były pracodawca zlikwidował działalność i ogłosił upadłość konsumencka ( jeszcze procedura trwa i jest na etapie zgłaszania się wierzycieli do sądu ) ,czy to coś zmienia ?

Powrót