Jakie prawa po 180 dniu zwolnienia lekarskiego?

• Autor wątku Autor wątku agnes1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
jestem obecnie w 27 tyg. ciąży. Na zwolnieniu lekarskim przebywam od 112 dni. Spodziewany termin porodu mam wyznaczony na 19 marca 2009, czyli byłby to 191 zwolnienia. Lekarz może wystawić zwolnienie tylko na 180 dni, czy w związku z tym przysługuje mi jakiś zasiłek na te 11 dni?
Dodam iż moja umowa o prace byla na czas określony (do 30.10.2008) i zostala przedłużona do dnia porodu.

Wiem od swojego lekarza prowadzącego, a po za tym wyczytalam gdzieś że po 180 dniach trzeba ubiegać się o jakiś zasiłek. Ale jak to działa:?:

na 6 tygodni przed upływem 180 dni składasz w ZUSIE druki na zasiłek rehabilitacyjny

agnes1983 napisał:
Lekarz może wystawić zwolnienie tylko na 180 dni
Nieprawda - nie ma takiego przepisu prawnego.
Natomiast zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 ustawy - nie dłużej jednak niż przez 182 dni.
Zwolnienie lekarskie może być wystawiane w dalszym ciągu, lecz jest niepłatne (nieobecność usprawiedliwiona niepłatna).
Jeśli lekarz uzna, że chory rokuje powrót do zdrowia, to powinien kierować na świadczenie rehabilitacyjne. Jeśli chory nie rokuje powrotu do zdrowia - lekarz wystawia odpowiednie zaświadczenie i informuje o możliwości ubiegania się o rentę.

zwolnienie

Witam mam problem na który nikt mi nie potrafi odpowiedzieć i nie wiem juz gdzie sie mam pytać ,jestem osobą bez robotną zrejstrowaną w urzędzie pracy bez prawa już do zasiłku .Od lipca jestem na zwolnieniu (co mięsiąc wysyłam urzędowi)wiem że lekarz może tylko wystawić zwolnienie do 6mięsięcy a co dalej ,prosze o odpowiedz:?

Bezrobotni, którzy nie mają już prawa do zasiłku nie muszą przedstawiać w PUP zwolnień lekarskich na druku ZUS ZLA.
Tym, którzy nie mają już prawa od zasiłku, wystarczy zwykłe zwolnienie wystawione nawet na kartce papieru. W świetle przepisów nieobecność bezrobotnego jest wtedy usprawiedliwiona i urząd nie może go pozbawić świadczeń ani skreślić z listy bezrobotnych.
Niedługo się to zmieni.

Dziękuje za odp zadzwonie dziś do urzędu i zapytam sie tak jak pan napisal zobaczymy co mi pani od powie

no nie stety urzad tylko akceptuje druk l-4 i lekarz moze wystawić 182 dni zwolnienia tagrze bez robotny jest na pozycji przegranej ,ani świadczenia rechabitacyjnego nie dostanie.I po tym okreśie trzeba stawiać sie w urzędzie pracy ,:(

Do usprawiedliwienia niestawienia się w wyznaczonym terminie, wystarcza m.inn. zaświadczenie lekarskie wydane na jakimkolwiek druku, czy też odręcznie, na którym lekarz stwierdzi, że dana osoba nie była w stanie osobiście stawić się w PUP.
Na pewno takie usprawiedliwienie będzie uznane.

już odzwoniłam wszystkie urzędy od narodowego funduszu zdrowia a zakończyłam na z.u.s i trzymam sie to co pani PuP mi powiedziała tylko l-4 wchodzi gre żadne inne nie take mamy przepisy :(

Ani NFZ, ani ZUS, nie mogą wypowiadać się na temat usprawiedliwienia nieobecności bezrobotnego w PUP w dniu w którym miał się stawić. Usprawiedliwieniem może być każda wiarygodna przyczyna uniemożliwiająca stawienie się w danym dniu. Nawet sądy nie wymagają do tego druku ZUS ZLA.

Natomiast Pani widać chodzi o co innego, Pani po prostu chce mieć pretekst do odmowy przyjęcia propozycji pracy.
Jeśli chodzi o prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej, to nawet jeśli zostanie Pani skreślona z listy bezrobotnych, to według nowych przepisów, kobiecie w ciąży przysługuje bezpłatna opieka lekarska.
Pisał o tym na forum Pan Mariusz.

to nie to ze nie chce podjać pracy jest po 3trzech operacjach kregosłupa w ciagu 2miesięcy czeka mnie rechabilitacja bo mam zanik mięśnia w nodze i doszło dwa razy do nie dowładu nogi ,tylko chce doś do zdrowia :(

Przykro mi, ale nie może Pani mieć statusu bezrobotnego, gdyż nie jest Pani zdolna do podjęcia pracy. Dura lex, sed lex.

Powrót