Jakie prawa w danii po zasiłku chorobowym.

• Autor wątku Autor wątku dariusz65133
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariusz65133

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Byłem na zasiłku chorobowym od 25.11.2008 do 31,12,2009, po czym przysłano mi druk e-116 który wypełnił mi doktor zgodnie z wytycznymi. Czekam od 01.01.2010 na odpowiedz. Druk przesłano mi w celu ustalenia czy dalej mają mi płacic zasiłek chorobowy. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi,a pani która sie zajmuje moja sprawa nie ma czasu. Jak to ruszyc do przodu. Chodze do kommune dzien w dzien i ciagle słyszę ze nie ma tej pani. Proszę o podpowiedz bo juz nie mam na chlebek. Czy mogę ubiegac sie o zasiłek dla bezrobotnych? Przepracowałem w sumie 1.4 roku i uległem wypadkowi. Proszę o pomoc, poradę. Darek.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Cześć, no tak właśnie jest nie moge jej zastac. Ale dzieki za radę pozdrawiam. Darek.

W której kommune pan mieszka?
Czy może pan udokumentować, że na przykład przez ostatnie dwa tygodnie przychodził pan do urzędu (przypuszczam jobcenter) i nie mógł pan z skontaktować się z swoją sagsbehandler?
Oczywiście standardowa wymówka urzędu brzmi: W maju jest dużo wolnego; ale na każdą skargę itp. urząd musi odpowiedzieć.

Nadal pan nie podał informacji, które mogłyby pomóc w pańskiej sprawie.

Witam, nie moge udokumentowac, ale w dniu dzisiejszym dostalem dokumenty w sprawie zasiłku dla bezrobotnych, zostalem tez umowiony na rozmowe w czerwcu 08.06 g-11 wiec cos sie rusza. Gmina hernin jocenter ta pani ma na imie heidi d.k. Od stycznia czekam na odpowiedz w sprawie zasilku chorobowego, wyslalem do tej pani druk e-116 i tak czekam cierpliwie pisze na e-mail, ostanio chodze od tamtego tygodnia i sie dopytuje, dzisiaj mi powiedziano ze juto bedzie wiec sie przespaceruje choc mam problemy z chodzeniem.z wyrazami szacunku darek.ps. Jakie informacje panu podac?

Dużo zależy od: kontraktu jaki miał pan zawarty z pracodawcą, członkostwa w A-kasse (w odpowiednim wymiarze czasowym), czy był to wypadek przy pracy lub w czasie wolnym, kiedy i komu pan zgłosił niezdolność do pracy, czy zgłasza się pan na rozmowy z sagsbehandler, czy wypełnia wszystkie formularze itd.

Pracownik kommune ma na początku kontaktować się z chorym co 4 tygodnie, potem co 3 miesiace, a potem w zależności - jak ocenia jego możliwe postępy w leczeniu. Na tej podstawie może zacząć przygotowywać plan powrotu na duński rynek pracy dla swojego podopiecznego.

Nie slyszałam nic złego o Herning Kommune.

WITAM PANA. BYL TO WYPADEK PRZY PRACY ,ZGLOSILEM TO KIEROWNIKOWI ZAKLADU ORAZ BRYGADZISCIE, ROZMOWY BYŁY sagsbehandle. WSZYSTKIE DOKUMENTY ZOSTALY WYPELNIONE. KONTAKT MIALEM CO 8 TYGODNI DAWALEM DOKUMENTY O POSTEPIE LECZENIA. JA TEŻ PIERWSZY RAZ SPOTKALEM SIE Z TAKA SYTUACJA W HERNING KOMMUNE. DZIEKUJE.

Drogi Darku,

Chetnie pomoge Ci w zalatwieniu Twoich spraw urzedowych.
Mieszkam w Danii od 12 lat i wiem, ze urzednicy dunscy wykorzystuja niewiedze obcokrajowcow( nie tylko Polakow) zwiazana z ich prawami w Danii.
To jest bezczelne, w jaki sposob urzedniczka dunska Ciebie potraktowala.
Urzad dunski - pracownicy Kommune maja obowiazek ( wedlug Forvaltningslov)poinformowac cie jak dlugo twoja sprawa bedzie trwala i kiedy mozesz oczekiwac odpowiedzi.
Gdyby ta pani dala mi taka odpowiedz natychmiast wyslalabym na nia skarge do przelozonego,co mialoby dla niej konsekwencje.
No ale jak mowilam, wykorzystuja nieznajomosc praw i to ze jestes cudzoziemcem.

Jezeli zachorowales bedac zatrudnionym i nie zostales zwolniony z pracy, to podczas twojej choroby powinienes dostawac od pracodawcy wyplate.
Gdy jestes chory dluzej niz 14 dni pracodawca bedzie mial czesc pieniedzy refundowane z Kommune.
Ale ty jako pracownik masz prawo dostawac pelna wyplate jezeli nie dostales wypowiedzenia z pracy( zwolnienia)przynajmniej przez 120 dni twojej choroby.

Na jakich warunkach byles zatrudniony?
Czasowo czy na stale ( tidsbegrænset czy fastansat), to powinno wynikac z twojej umowy o prace.

Jezeli zostales zwolniony - jako obywatel Unii Europejskiej, po przepracowaniu 12 miesiecy masz prawo do 2 lat zasilku dla bezrobotnych( wczesniej byly to 4 lata ale od 01 lipca 2010 zmieniaja przepisy).

Zasilek dla bezrobotnych mozna otrzymac jezeli placiles skladki do Kasy dla bezrobotnych. To sie nazywa A- kasse.

Jezeli przeszedles na zasilek dla bezrobotnych przed wejsciem nowej ustawy, tj. przed 01 lipca 2010, a z tego co piszesz tak wynika, to podlegasz starym przepisom, kore jednak zostaly troche zmienione , to znaczy ze od daty 01 lipca 2010 mozesz jeszcze byc na zasilku 2 lata, mimo, ze juz rozpoczoles okres zasilkowy wczesniej.

Jezeli nie byles ubezpieczony w A- kasie to w wypadku zwolnienia masz prawo do Bistandshjælp - zapomoga.

Wtedy trzeba zwrocic sie do Kommuny i wypelnic wniosek o zapomoge.

Podaj troche wiecej informacji o Twoim zatrudnieniu ( kontrakt), czy nalezysz do A- kasy ( jezeli tak to podaj nazwe).
Od tych informacji zalezy, jakiego rodzaju pomoc Tobie przysluguje.

Jezeli jest potrzebne napisanie jakiegos podania lub jakakolwiek pomoc w skontaktowaniu sie z urzedami dunskimi - chetnie pomoge.

Nie musisz sie obawiac zadnych kosztow .
Nie oczekuje zadnej rekompensaty.
Nawet nie musisz muwic dziekuje.

Satysfakcja bedzie dla mnie, jezeli bede mogla pomoc rodakowi na obczyznie i uchronic go przed arogancja dunskich urzedow.

Troche lat tu przezylam i gdybym nie upominala sie o swoje prawa, to niemalze na kazdym kroku i w kazdej sprawie bylabym oszukana.

Mieszkam w Odense ale podanie lub list do urzedu moge napisac i przeslac do Ciebie przez e -mail, a Ty sobie wydrukujesz, podpiszesz i wyslesz dalej.

Jezeli gdzies trzeba zadzwonic to podaj numer telefonu i nazwe urzedu.

Podaj e-mail, w przpadku gdybys potrzebowal w Twoich urzedowych sprawach pomocy.

Jezeli nie potrzebna Ci juz pomoc, to nie musisz mnie kontaktowac.

W kazdy badz razie- zycze Ci powodzenia i wytrwalosci w Twoich sprawach oraz powrotu do zdrowia.

Pozdrawiam - Marzanna

PS.
Rana na twojej nodze nie wyglda dobrze.

Poinformowano Cie , ze masz prawo do odszkodowania.

Ostatnia edycja:
Czesc, witam Cie serdecznie. Jestem mile zaskoczony że sa ludzie tak mili jak TY.Rozwiązanie umowy nastapilo 20.12.2008. Rozwiazanie umowy podano nam na poczatku listopada2008, z uwagi na kryzys zwolniono 80%zalogi zakladu SHT/AS Herning. My je oczywiscie podpisalismy i oddalismy , ze z dniem 20.12.2008 rozwiazuja umowe o prace z uwagi na brak pracy-zamowieni itd..W dniu 25.11.2008 idac z dwoma wiadrami zaprawy potknolem sie i udezylem wnetrzem kolana o stalowa rolke, koledzy nie reagowali jak zwykle.Poszedlem zrobilem sobie opatrunek, pewna dama-zajmowala sie u nas jakoscia betonu przyniosla mi oklad z lodu- nie wiem jak sie nazywala.Nikt z kierownictwa nie reagowal wiec odbilem karte i pojechalem do domu. W sobote w domu odwiedzil mnie moj brygadzista hristian i widzial co jest grane, mial w tygodniu udac sie ze mna do lekarza bo ja juz nie moglem chodzic.Nikt oczywiscie nie przyjechal.Napisalem do siostry w niemczech i przyjechala do mnie i zawiozla mnie do lekarza w POLSCE! Lekarz stwierdzil uszkodzenie tkanki i łękotki. Kiedy lepiej sie poczulem przyjaciel zawiozł mnie do Danii do SHT/AS i wtedy spotkalem kierownika zakladu i zglosilem co milo miejsce, bo brygadzisa tego nie zrobil.To bylo 26.01.2009 wypisal zgloszenie wypadku bez swiadkow. Zglosilem to w KOMMUNE i wtedy zaczeto mi placic zasilek chorobowy do grudnia 2009.18.12.2009 WYSLANO MI DRUK E-116. Wypelnil mi go lekarz, zgodnie z wytycznymi(na podstawie tego dokumentu kommune miala stwierdzic czy dalej beda mi placic zasilek) No niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymalem odpowiedzi.Wiec kiedy juz moglem chodzic to przyjechalem na poczatku maj do Herning i chodze do jobcenter aby sie spotkac z pania ktora sie mna zajmowala narazie bez skutku.Po tygodzniu chodzenia raczyli mi dac kwity na zasilek dla bezrobotnych wypelnilem i dostarczylem.W tym roku nie otzrymalem zasilku dla chorych.Przyslai mi wyrownanie chorbowego za grudzien 20009 -2800dk i dla dzieci za 4 kwartal 2009 i innych pieniedzy nie mam do dzisiaj. Co do a-kase, gdzie moge to sprawdzic, mialem umowe na czas niookreslony wiec na warunkach dobrych.To w skrucie napisalem jak cos to prosze pisac na e-mail (dariusz65133@tlen.pl) podam informacje. Dziekuje serdecznie za zainteresowanie, sa ludzie jeszcze na tej ziemi.

Czesc czy otrzymalas e-mail szt 2 w czwartek po godz 22.00?

Witam. Pisze z prozba o pomoc poniewaz nie wiem co mam zrobic. Od roku pracuje w dunskiej piekarni. Przez ten rok moja psychika strasznie ucierpiala. Mianowicie glupi przyklad kiedy wracam z pracy po nocnej zmianie po paru godzinach dostaje telefon ze cos jest nie tak zrobione, albo sklepy nie dostaly calkowitego towaru i moja szefowa strasznie wyzywa przez ten telefon i oczywiscie ja mam juz po spaniu, gdzie tutaj musze isc na nastepna zmiane i pytanie jak co kolwiek ma byc zrobione dobrze skoro nie szanuja czasu wypoczynku. Na poczatku nie myslalem ze tak to moze wplynac na moja psychike ale teraz kiedy dzwoni telefon mam stres i lek ze to dzwonia z pracy i ze cos znowu nie tak. Nawet w moje dni wolne w nocy ok godziny 22 dostaje sms-sy co trzeb zrobic. Czesto ostatnio sie kluce nawet z moja dziewczyna i nie wiem co mam robic juz mam dosyc tego wszystkiego. Chcial bym isc do psychiatry, zwolnienie czy cos bo nie moge wytrzymac. Czy ktos by mogl mi powiedziec gdzie moge sie udac do tutejszego psychologa?

Zwiazki moga pomoc na sytuacje w pracy.
Lekarz domowy moze przepisac dorazne jakies leki na uspokojenie i dac skierowanie do psychologa.

Powrót