T
tonic62
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mój daleki krewny (3 grupa) uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta bankowego (PKO BP) Z tego co pamiętał był tam zapis na wypadek śmierci jednego ze współwłaścicieli - konto zostaje przekształcone w indywidualne i całość kwoty pieniężnej należy do mnie.
Po śmierci krewnego pojawiłam się w banku z aktem zgonu i bank bez problemu przelał pieniądze na moje konto indywidualne.
Problem jest taki, że teraz mój brat którego krewny uczynił jedynym spadkobiercą (testament) właśnie przeprowadził sądowne stwierdzenie nabycia spadku...
Teraz twierdzi, że ponieważ jest jedynym spadkobiercą ma prawo do połowy kwoty zgromadzonej na koncie bankowym którego byłam współwłaścicielem wraz ze zmarłym krewnym/.
Czy to może być prawda?
Czy spadkobierca ma rzeczywiście jakieś prawo do konta bankowego zmarłego?
Po śmierci krewnego pojawiłam się w banku z aktem zgonu i bank bez problemu przelał pieniądze na moje konto indywidualne.
Problem jest taki, że teraz mój brat którego krewny uczynił jedynym spadkobiercą (testament) właśnie przeprowadził sądowne stwierdzenie nabycia spadku...
Teraz twierdzi, że ponieważ jest jedynym spadkobiercą ma prawo do połowy kwoty zgromadzonej na koncie bankowym którego byłam współwłaścicielem wraz ze zmarłym krewnym/.
Czy to może być prawda?
Czy spadkobierca ma rzeczywiście jakieś prawo do konta bankowego zmarłego?